Kot je na današnji novinarski konferenci dejala predsednica stranke Ljudmila Novak, Slovenija v času krize potrebuje stranko, ki zastopa krščanske demokratske vrednote. Krščanska demokracija, je dodala, je v kritičnih trenutkih vedno pripravljala pot Sloveniji za nadaljnje korake.

V volilnem programu na prvo mesto postavljajo vrednote, saj so te, je poudarila strankina podpredsednica Alenka Šverc, gonilo posamezne družbe in postavljajo prioritete, na katerih bo Slovenija v naslednjih letih gradila svojo družbo.

"Poštenost, pravičnost, delavnost, pravna država so tiste vrednote, na katerih moramo graditi našo državo," je poudarila Šverčeva in opozorila, da so te vrednote vključene tudi v ustavo in jih je potrebno dejansko uresničevati v vseh podsistemih in institucijah.

Na gospodarskem področju je podpredsednik NSi Matej Tonin izpostavil pet ukrepov: uravnoteženje državnega proračuna, znižanje davkov, odprava plačilne nediscipline, reorganizacijo državne uprave in večje državne infrastrukturne investicije.

Po Toninovih besedah si nameravajo prizadevati za boljše pogoje za slovensko gospodarstvo ter v tem okviru tudi za njegovo manjšo obremenitev, zato predlagajo znižanje davkov. Prepričani so, da je potrebno presekati krog plačilne nediscipline, v državni upravi bi ob reorganizaciji spremenili tudi način plačevanja, da bi bolj motiviral tiste, ki delajo. Med infrastrukturnimi investicijami je Tonin izpostavil vlaganje v železniško infrastrukturo in v tretjo razvojno os.

Tretji poudarek njihovega programa je na družini. "Ne bomo pristali na to, da bi se sprejemali takšni ukrepi, ki bi zmanjšali, kar smo v preteklosti pozitivnega sprejeli v podporo družini," je poudarila Novakova. "Družina je namreč temelj družbe, zato mora imeti največjo možno podporo države," je dodala.

Med konkretnimi ukrepi v NSi napovedujejo družinam naklonjeno davčno in stanovanjsko politiko, pa tudi subvencije za predšolske otroke, ki ne obiskujejo vrtca, s čimer bi njihovim staršem dali večjo možnost izbire predšolskega varstva. Država bi po njihovem morala spodbujati, da bi se ženske mlajše odločale za otroke.

Po besedah Novakove na volitvah pričakujejo dober rezultat ne glede na javnomnenjske raziskave. Nenazadnje so tudi v preteklosti velikokrat presegli rezultat, ki so jim ga kazale ankete. Po Toninovih besedah verjamejo, da bodo dosegli najmanj pet odstotkov, ciljajo pa na deset. Kandidirate bodo imeli v vseh volilnih okrajih, predstavili pa jih bodo v nedeljo na kongresu v Ribnici.