Zaslovel je kot predsednik uprave Mercatorja, novembra 2005 pa ga je nadzorni svet razrešil s funkcije. Nekaj mesecev kasneje je kandidiral na lokalnih volitvah, prepričljivo pometel s konkurenco - in postal ljubljanski župan. V svojih dveh mandatih (zmagal je namreč tudi na naslednjih lokalnih volitvah, en mandat je še v teku) je poleg sinov in spora z Janšo okoli odvzetega denarja ljubljanski občini zaslovel tudi po svoji naklonjenosti gradnji džamije in rednem prebiranju pisem zadovoljnih in manj zadovoljnjih meščanov. V času njegovega županovanja so uvedli urbane, preuredili Kongresni trg in pod njim zgradili garažno hiši, prenovili predor pod gradom, "najlepše mesto na svetu" se ponaša tudi s številnimi novimi mostovi čez Ljubljanico, bil je zraven pri položitvi temeljnega kamna za kristalno palačo ...

Janez + Zoran = večna sovražnika?

V komentarju tik po rezultatih volitev za evropski parlament leta 2009 ni skrival svoje nenaklonjenosti do Janeza Janše. "SDS je resda zmagala na volitvah kot posamična stranka in za to ji čestitam, a rezultat kaže predvsem na zmago in utrditev levice kot celote, čeprav so se glasovi SD preselili na še dve levi politični stranki. Zato bo moral Janša končno priznati poraz na zadnjih državnozborskih volitvah," je povedal takrat. Februarja 2010 v intervjuju za Dnevnikov Objektiv dejal, da ni nikoli skrival, da je pripadnik levice. "Sem tudi povedal, zakaj sem pozival ljudi, naj volijo nekoga z levice, zato, da se konča pogrom, ki ga je izvajal Janez Janša, in ki je med drugim uničil direktorski ceh," je dejal. Na vprašanje, ali se morda v prihodnosti vidi na čelu slovenske levice, pa je povedal: "Glejte, resno, politike se ne znam iti in se ne vidim v teh vodah."

V intervjuju konec avgusta letos (nedavno po pogorelem superreferendumu) pa je na vprašanje, ali Janez Janša res nima nobene možnosti za zmago na naslednjih volitvah, povedal, da zmagati ne moreta ne Janša in ne Borut Pahor. Kdo pa lahko? "Drugi, ki bodo kandidirali. Bom poskusil razložiti. V dvajsetih letih smo imeli šest predsednikov vlade. Če bi sedaj vprašali ljudi, kdo je bil najboljši, bi velika večina odgovorila, da je bil to Janez Drnovšek, ostali bi morda zbrali 15 odstotkov podpore. Državljanov ne smemo podcenjevati. Trdim, da se je kriza v Sloveniji začela že v Janševem mandatu, ko je uničil ceh direktorjev," je dodal. "Kot sem že povedal, se ne bom priključil nobeni politični stranki. Še naprej bom opravljal funkcijo župana," pa je odgovoril na poizvedovanje, ali bi vlado lahko vodil on.

Janševa "naklonjenost" Jankoviću

Svoje nenaklonjenosti do Jankovića ne skriva niti Janša, eden zadnjih primerov se je pripetil ob podpori znanih posameznikov na ljubljanskem magistratu. Prvak opozicijske SDS je namreč tisti dan dejal, da se nekaterim zelo uglednim ljudem ne bi bilo treba tako ponižati.

"Če bi Jankoviću lastniki pustili, da bi privatiziral Mercator, bi dobili enak rezultat kot pri Merkurju. Podjetje bi izčrpali in zastavili njegove delnice kot garancijo za nakupe svojih deležev. Podoben pristop je potem uporabil pri vodenju mesta Ljubljana. Na zunaj blišč in tudi nekateri konkretni rezultati, v ozadju pa neplačani računi. Janković je zadolžitev Ljubljane v času svojega mandata povečal za štirikrat. Zdaj, ko bo mesto moralo začeti plačevati račune, pa bi rad pobegnil v vlado," pa je pred nekaj dnevi Janša za MMC povedal o Jankoviću.

Ob napovedani kandidaturi svoje stranke na prihajajočih predčasnih volitvah je Janković navrgel, da je pripravljen v koalicijo stopiti s komer koli - razen z Janezom Janšo.

Janša in Virant vs. Janković

Stranka SDS Lista Gregorja Viranta Lista Zorana Jankovića
Finance, 21. oktober 21 odstotkov 18 odstotkov 16 odstotkov
Mladina, 21. oktober 21,3 odstotka 26 odstotkov 21,8 odstotka
Slovenski utrip, 23. oktober 15,5 odstotka 6,1 odstotka 8,3 odstotka
Mediana, 25. oktober 16, 5 odstotka 17,2 odstotka 12,5 odstotka
Večer, 26. oktober 18,8 odstotka 11,2 odstotka 6,7 odstotka
Vox populi, 28. oktober 27,7 odsotka 24,9 odstotka 21,6 odstotka

Glede na javnomnenjske ankete so glavni igralci pred prihajajočimi predčasnimi volitvami trije - Zoran Janković, Janez Janša in Gregor Virant. Vsi trije prvega tekmeca, tj. stranko SD, puščajo daleč zadaj. Razlika med najboljšo in najslabšo uvrstitvijo Jankovićeve stranke znaša 15,1odstotka, a ker mu tudi najslabši rezultat napoveduje 6,7 odstotka volilnih glasov, lahko sklepamo, da ima njegova stranka 100-odstotne možnosti za prestop praga parlamenta.

Sedanji ljubljanski župan je tako postal resen tekmec na političnem parketu že uveljavljenemu Janezu Janši, štrene pa je slednjemu - sodeč po anketah - dodobra premešal tudi Virant. A ker se ne Janša in ne Virant do sedaj nista odpovedala možnosti koalicijskega sodelovanja po decembrskih volitvah, v okviru SDS pa sta poglobljeno sodelovala že v preteklosti, je Janković po propadu koalicijskega trojčka postal najvidnejša in najmočnejša figura slovenske parlamentarne levice, tudi zahvaljujoč se podpori Milana Kučana ter nekaterih ostalih starost domače politike, gospodarstva, športa in družabnega življenja.

Kako, s kolikšno razliko - in če sploh bo Jankoviću uspelo premagati dvojico Janša-Virant, bomo videli na volitvah. Vse kaže na vroč predvolilni boj za prvo mesto.