Predsednik SDS je obtožni predlog vložil po tem, ko je njegovo kazensko ovadbo zavrglo ljubljansko tožilstvo. Nekdanji tožilki in zdaj odvetnici je očital, da je v obtožnem predlogu, ki ga je vložila proti Janši in soobdolženim v zadevi Patria, kot ključni dokaz navajala elektronsko sporočilo, ki da ga je 8. septembra 2005 dunajskemu posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu v imenu direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča poslala njegova žena, čeprav, kot trdi Janša, takšno sporočilo ni bilo poslano.

Branki Zobec Hrastar je funkcija višje državne tožilke na podlagi vladnega sklepa izpred nekaj dni prenehala z 21. oktobrom. Zobec Hrastarjeva je pisno izjavo, da se z 21. oktobrom odpoveduje službi državne tožilke, na vlado sicer podala 26. septembra.

O njenem odhodu se je sicer govorilo že od sredine julija. Zobec Hrastarjeva je takrat ob napovedi svojega odstopa dejala, da ne more več delati na takšni funkciji v državi, ki ne more ali noče zaščititi svojih funkcionarjev.

Prvak SDS Janez Janša je junija proti njej namreč vložil kazensko ovadbo, v kateri ji je očital zlorabo položaja in ponarejanje listin v primeru Patria. Okrožno državno tožilstvo je kazensko ovadbo zoper Zobec Hrastarjevo zavrnilo. Janša je zato pregon prevzel sam s pomočjo odvetnika Francija Matoza in na ljubljansko okrajno sodišče zoper Zobec Hrastarjevo vložil obtožni predlog.