V včerajšnjih odmevih je Virant o spremembi stališča glede kandidature na volitvah povedal: "Še pred nekaj meseci nisem tega nameraval. Odločil sem se, ker mislim, da lahko nekaj dam. V skupini s Šušteršičem, Pezdirjem in Pavliho smo veliko razmišljali o tem. Ideja je bila v zraku. Čutili smo prazen prostor. Prazen prostor, ki volivcem ne ponuja možnosti za izbiro. Volivcem, ki ne prisegajo na delitve levo in desno. Tistim, ki hočejo dobro upravljanje države."

Da so njegovo odločitev kot izdajo označili njegovi bivši koalicijski kolegi iz SDS, pa Virant komentira, da je do dokončne odločitve prišlo šele v nedeljo, a da kljub vsemu ne potrebuje dovoljenje nikogar, da bi samostojno kandidiral na državnozborskih volitvah.

"Prvič, meni ni treba nikogar spraševati, niti gospoda Janše niti koga drugega, če želim iti na svoje in ponuditi neko dodatno ponudbo volivcem, ki je nimajo. Drugič, ideja je bila v zraku že zelo dolgo časa in je dejansko dozorela šele to nedeljo. Res je, da bi bilo korektno, če bi to najprej sporočil Janši, in to sem nameraval v torek, ampak že v ponedeljek, ko sem začel govoriti z drugimi kandidati, ko sem začel zbirati interes za kandidature, je stvar pricurljala v javnost, preden sem si jaz to želel. Tudi Janša je izvedel prek medijev, kar ni prav. Zato sem se mu tudi opravičil, poslal sem mu sporočilo, da se mu opravičujem, da si želim, da se dobiva na sestanku, vendar na to nisem dobil nobenega odziva. Z moje strani ni nobene zamere, jaz v politiko ne grem, da bi se prepiral, nočem te negativne energije, ampak grem, da bi skupaj sodelovali in nekaj dobrega naredili za Slovenijo," je povedal Virant.

Virant je prav tako povedal, da je z Janšo vedno dobro sodeloval in da so skupaj naredili ogromno dobrih stvari. "Kar se mene tiče, ni nobene zamere, z g. Janšo sem se pripravljen kadar koli usesti in stvari razčistiti, ker mislim, da bomo morali po volitvah sodelovati. Slovenija je v taki situaciji, da enostavno brez sodelovanja, če ne bo vsak prispeval tistega najboljšega, kar znamo, bo zelo slabo."

V primeru uspeha na volitvah svoje mesto v novi vladi zopet vidi na položaju ministra za javno upravo.