Ponekod po državi voznike že ovira prvi sneg to sezono. Zaradi snega je cesta med Sodražico in Hribom zaprta, proti Rogli je obvezna zimska oprema, sporočajo na prometno-informacijskem centru (PIC). Taka oprema je v zimskih razmerah potrebna tudi pred 15. novembrom in po 15. marcu. Tudi policisti bodo preverjali opremljenost vozil. Snežinke so opazili ponekod na Notranjskem in na Koroškem.

Po podatkih PIC zimska oprema obvezna na cesti na Roglo, verige pa čez prelaza Vršič in Jezersko. Sneg se že oprijemlje vozišča na primorski avtocesti pri Logatcu. Zimske razmere pa po zakonu veljajo že, ko se sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo oz. zaledenelo. Na Generalni policijski upravi so pojasnili, da se ob sneženju po potrebi uredi signalizacija in se preverja, ali jo vozniki upoštevajo. Kot so dodali, bodo policisti, kjer bo potrebno, opremo preverjali tudi danes.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca. Zimsko opremo za vozila s skupno maso do 3,5 tone sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino tri milimetre in snežne verige. Struktura zimskih pnevmatik namreč ohranja pnevmatiko pri nizkih temperaturah dovolj elastično in ji zagotavlja boljši oprijem kot pri letnih pnevmatikah.

Vozniku, ki nima ustrezne opreme, grozi denarna kazen v višini 120 evrov, če onemogoča promet, pa kazen znaša 400 evrov. Hitra cesta med priključkom Ajdovščina in razcepom Nanos ter regionalna cesta Ajdovščina - Podnanos pa sta zaradi burje zaprte za kamp-prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Na zahodu padavine ponehale

Na skrajnem zahodu Slovenije so sicer po napovedih Gregorčiča padavine že ponehale, vzdolž italijanske meje pa se je že pričelo jasniti. Do noči bodo povsod po Sloveniji padavine ponehale. V gorah je sicer zapadlo nekje okoli četrt metra snega, ki pa bo še pred zimo skopnel, je še pojasnil. V naslednjih dneh meteorologi pričakujejo suho vreme, nekaj megle po nižinah in sveža jutra, predvsem v alpskih dolinah in na planotah Notranjske pa bo tudi pod nič stopinj. Dnevne temperature bodo približno od 8 do 13 stopinj, je napovedal Gregorčič. Kot je še povedal, je bilo na današnji dan leta 1936 v Ljubljani šest centimetrov snega, lani pa je prvič zapadel sneg konec novembra.

Ohladilo se je za 20 stopinj

Današnje temperature so se sicer v primerjavi s temperaturami minulih dni znižale za več kot 20 stopinj, kar je po besedah Gregorčiča povzročil prodor zračne mase od severa. To se lahko zgodi tudi oktobra, čeprav bolj redko. Zima se sicer za meteorologe začne s 1. decembrom, ker se zimsko tromesečje šteje od decembra do februarja, ko so v povprečju temperature najnižje. "Seveda se lahko zgodi, da se zima zares začne tudi že enkrat sredi ali pa v drugi polovici novembra, kaj dosti prej pa zelo redko, oktobra pa mislim da še nikoli," je še povedal Gregorčič.

Veter podiral drevesa

Fronta z močnimi vetrom je zaenkrat pustila za seboj nekaj podrtih dreves, v nekaj primerih so gasilci intervenirali tudi zaradi črpanja vode iz zalitih prostorov. Zaradi burje velja delna zapora dela hitre ceste Razdrto - Vipava, na nekaterih gorskih cestnih prelazih veljajo zimske razmere.

Močan veter je že dopoldne podrl smreko na Ptujski cesti v Pragerskem, ki so jo kasneje odstranili tamkajšnji prostovoljni gasilci. S podrtim drevesom so se lokalni gasilci ukvarjali tudi v naselju Lovnik na cesti Poljčane - Podplat, ter v Bukovici na Goriškem, kjer je podrto drevo padlo na telefonske kable. S podrtim drevesom so se gasilci spopadli tudi v okolici Tržica na glavni cesti proti Ljubelju ter na Bleiweisovi cesti v Kranju, izhaja iz podatkov, zbranih na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Gasilci so poleg tega izčrpali meteorno in fekalno vodo, ki je zalila prostore sejmišča v Kranju, ter meteorno vodo, ki je v Ravnah na Koroškem zalila kletne prostore Zdravstveno reševalnega centra.

Pihala burja, oviran promet

Zaradi močne burje, ki je pihala v sunkih med 80 in 100 kilometri na uro, so okoli poldneva na hitri cesti Nanos-Ajdovščina uvedli zaporo prve stopnje. Kasneje se je burja še okrepila in pihala med 100 in 130 kilometri na uro, zato so uvedli zaporo druge stopnje, ki velja za vsa vozila s ponjavami in hladilniki.

Na Severnoprimorskem je zaradi vetra in neviht brez električne energije ostalo 850 odjemalcev, vendar napake že odpravljene. Po 15. uri pa je prišlo do novih prekinitev električne energije zaradi potrganih električnih žic in podrtih dreves - 200 odjemalcev je ostalo brez električne energije v Brkinih, prav toliko na območju Cola in Črnega vrha.

Oglejte si, kakšno vreme je trenutno na Krvavcu.