Podatki o teh transakcijah in nakupih naj bi izvirali z dokumentov, ki so nastali med dopisovanjem med banko in uradom za preprečevanje pranja denarja. Kako so ti podatki sploh prišli v javnost, gre namreč za zaupne bančne podatke in tudi davčne skrivnosti, je s stališča slehernega državljana bolj skrb zbujajoča zgodba kot pa razkritje, kako je Jure Janković zapravljiv. Omenjene transakcije vsaj za zdaj ne veljajo za morebitno kaznivo dejanje.

Njihovo razkritje je nekakšna uvertura v volilno kampanjo, ki se bo uradno sicer začela natančno čez en mesec. Več kot očitno je, da je bil tokrat bolj kot njegov sin tarča ljubljanski župan Zoran Janković, ki uradno še vedno menca, ali bi sodeloval na letošnjih državnozborskih volitvah in tako postal eden najresnejših kandidatov za mandatarja nove vlade.

Poročali smo že: Jure Janković v dveh dneh s svojega računa nakazal skoraj 700 tisoč evrov

Odvetnik Jureta Jankovića Aleksander Čeferin je prepričan, da so dokumenti prišli iz preiskovalne komisije državnega zbora, ki preiskuje tudi Jankovićeve nepremičninske posle in jo vodi Alenka Jeraj (SDS). Državni organi morajo namreč parlamentarnim preiskovalcem dostaviti vse podatke, ki jih zahtevajo, in tako so najbrž pridobili tudi podatke, ki so se pojavili v medijih. Čeferin pravi, da gre za očitno zlorabo komisije, in je napovedal, da bo zaradi tega ta teden vložil kazensko ovadbo.

V javnosti glede tega krožijo tudi druge teorije zarote. Med objavljenimi podatki so tudi dohodninski podatki Jureta Jankovića, ki so seveda davčna tajnost. Nekateri menijo, da bi lahko pricurljali iz Dursa. Pri tem omenjajo tudi nenavaden dogodek, o katerem je poročal Poslovni Dnevnik. Generalna direktorica Dursa Mojca Centa Debeljak je v začetku avgusta medijem poslala sporočilo za javnost, ki ga je pred tem pregledovala na računalniku svojega partnerja Andreja Širclja. Eden najresnejših kandidatov za novega finančnega ministra, če bo na volitvah zmagala SDS, je takrat ta zaplet pojasnjeval z dejstvom, da si pač s partnerico delita računalnik. Na Dursu so nam povedali , da pristojne službe znotraj Dursa že preverjajo dejstva. Domneva, da naj bi podatki o Jankovićevi davčnih napovedih v javnost prišli iz Dursa, pa ni nujno točna. Kar verjetno pomeni, da so bili ti podatki nekomu v uradu posredovani. Pojasnila predsednice preiskovalne komisije za ugotovitev politične odgovornosti pri pripravi in izvedbi nekaterih projektov Mestne občine Ljubljana, Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, Univerze na Primorskem in javnih zdravstvenih objektov, financiranih iz državnega oziroma proračuna Mestne občine Ljubljana, Alenke Jeraj pričakujemo danes.