Za posteljo v študentskih domovih se je v novem študijskem letu prijavilo 3953 oseb, od tega so jih okoli 1600 uvrstili na prednostno listo. Do konca oktobra jih bodo vselili 1100, do konca študijskega leta pa še kakšnih 500.

Cena bivanja v študentskih domovih mariborske univerze se giblje od 61 do 129 evrov na osebo na mesec, odvisno od standarda. Študent lahko biva tam največ pet let z možnostjo podaljšanja za eno leto, pri čemer pa pravilnik glede tega še ni docela prilagojen bolonjskemu načinu študija. "Letos smo imeli zelo velike težave z absolventi, ki pravzaprav ne bi smeli več biti v domu, a jim je ministrstvo kljub temu omogočilo podaljšanje bivanja za eno leto," je na novinarski konferenci ta teden pojasnila direktorica študentskih domov Lidija Divjak Mirnik.

Po besedah predsednika študentskega sveta študentskih domov Jožefa Vuka prednost bivanja v študentskem domu ni le nižja cena kot pri zasebnikih, ampak dejstvo, da ima študent na voljo tudi številne brezplačne obštudijske dejavnosti. Večina študentskih domov ima že sobo za fitnes in zvočno izolirano glasbeno sobo, pomembna pa so tudi parkirna mesta. "Največji problem današnjih študentov ni, kako bodo študirali, ampak kje bodo parkirali," dodaja Divjak Mirnikova.

Zaradi težnje po višanju standarda življenja študentov študentske domove pospešeno obnavljajo in dograjujejo. Trem domovom in depandansi na Tyrševi ulici ter štirim domovom na Gosposvetski cesti so leta 2004 dodali še pet domov na Lentu, lani pa dom na Smetanovi. Prihodnji teden bodo uradno odprli novozgrajeni dom Quadro na Taboru, prihodnji mesec pa obnovljeni dom 6 na Gosposvetski cesti.

Po besedah Divjak Mirnikove nameravajo prihodnje leto obnoviti tudi dom 7 z okoli 500 ležišči, ki prav tako stoji v naselju na Gosposvetski, kasneje pa domove na Tyrševi. "Mi imamo veliko želja, a na koncu je vse odvisno od denarja. In imamo težavo - krizo v državi," je pojasnila.

Problem je tudi v tem, da se z obnovo manjša število razpoložljivih ležišč. Zaradi vedno bolj prisotnega individualizma med študenti je namreč vedno več enoposteljnih sob z lastno kuhinjo in kopalnico.

Zanimivo je, da se s tem višajo stroški. "Ob prehodu na apartmaje se nam je za 30 odstotkov povečala poraba vode," je povedala direktorica in dodala, da bodo zato za stanovalce organizirali posebna izobraževanja glede varčevanja z energijo. "Izgleda, da takrat, ko imajo vsi eno kopalnico, pritiskajo drug na drugega, da pohitijo pri tuširanju. Ko si sam, pa si vzameš čas."

Študentje se očitno tudi vedno bolj zapirajo pred sabo. V najnovejšem domu Quadro ima vsak študent svoj hladilnik na ključ.