"Avtocesta do volitev na široko odprta"

"Pogovarjali smo se o odprtih dilemah: kdaj naj bodo volitve, kako naj tečejo roki, kaj pomeni razpustitev parlamenta, kaj spada v kategorijo tekoče naloge vlade in parlamenta ... Predsednik države, ki ga je med drugim zanimalo tudi, kako se v strankah pripravljamo na predčasne volitve, še zbira odgovore na ta vprašanja. Dokončno odločitev bo sprejel po vseh posvetih, tudi z ustavnimi strokovnjaki, tako da je šlo danes predvsem za izmenjavo mnenj," je po polurnem sestanku, kolikor je predsednik države namenil vsaki parlamentarni stranki oziroma skupini, povedala predsednica LDS Katarina Kresal, ki je med drugim zatrdila, da v stranki ne iščejo mandatarja. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je predsedniku republike včeraj sporočil, da si v stranki čim prej želijo predčasnih volitev. Če bi Türk oziroma v stranki SD predlagali kandidata za mandatarja, bi si po Erjavčevih besedah v stranki vzeli pet minut časa in predlog proučili, čeprav težko verjamejo, da bi lahko prišlo do takšnega scenarija. Na oba scenarija so po besedah Gregorja Golobiča pripravljeni tudi v stranki Zares. Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer, ki ocenjuje, da je SD močnejša od SDS, se je včeraj prav tako zavzel za predčasne volitve. Ob tem upa, da zavlačevanja postopka z razpisom predčasnih volitev ne bo, saj je po njegovem mnenju "avtocesta do volitev na široko odprta".

Med prazničnimi dnevi do nove vlade

"Predčasne volitve morajo biti čim prej, izgubiti pa ne smemo niti dneva več. Pomembno je, da še letos pridemo do novega parlamenta in da praznične dneve izkoristimo za to, da čim prej sestavimo novo vlado," je po posvetu povedal predsednik SLS Radovan Žerjav in še enkrat zagotovil, da v njegovi stranki niso za noben vmesni korak do predčasnih volitev. Podobno meni tudi prvak SNS Zmago Jelinčič. "Ta tridesetdnevni rok pa je pod vprašajem. Nekateri pravniki trdijo, da to pomeni v tridesetih dneh, drugi pa po tridesetih dneh," je pokomentiral scenarij predčasnih volitev. Kresalova je sicer priznala, da sta se s Türkom kar nekaj časa pogovarjala o rokih za predčasne volitve, saj obstajajo v stroki različne interpretacije. "Poudarili smo, da je treba ustavne roke spoštovati. Zadeve so sicer šle že tako daleč, da bi se morale predčasne volitve zgoditi čim prej, vseeno pa v roku, ki strankam omogoča, da se normalno in enakopravno pripravijo na volitve," je povedala predsednica LDS. Na vprašanje, ali je mogoče, da bo predsednik države že jutri razpisal volitve, Kresalova kot pravnica ni želela odgovoriti.

Predsednik države včeraj ni stopil pred novinarje. To naj bi storil predvidoma jutri, ko naj bi pridobil še vsa pravniška mnenja glede rokov za predčasne volitve. Danes opolnoči se bo iztekel rok, do katerega se lahko še vloži predlog za novega mandatarja. Dodajmo, da se včerajšnjega posveta pri predsedniku države zaradi že znanih zamer nista udeležila Janez Janša in Jože Tanko (SDS).