Janša je tako volivce pozval, da je bolj kot glasovanje za njegovo stranko - čeprav si tega želijo - pomembno to, da glasovi ne bodo razdeljeni nekje na pol in bo potem vlada odvisna od izsiljevanja kakšne stranke s petimi poslanci, ki bo gledala samo na svoje interese, zavirala potrebne ukrepe in ne bo mogoče ničesar narediti.

Pahor imel nekaj dobrih namenov

Tudi predsednik vlade Borut Pahor je imel nekaj dobrih namenov, ki so se izpridili zaradi koalicijskih partnerjev v obliki manjših strančic, ki so izsiljevale in na koncu tudi razrušile koalicijo, meni prvak stranke SDS.

Janša sicer poudarja, da bi si želel čim boljši rezultat, a ne bo razočaran, če tudi kakšna druga stranka dobi 50+ in Slovenijo popelje naprej.

Razočaranje zanj bo, če se bodo ti glasovi razdrobili in bo prišlo do situacije, ko se bo najprej dva meseca sestavljalo novo vlado in "potem bo ta nova koalicija potrebovala vsak teden tri dni za usklajevanja". To bi bilo po njegovih besedah daleč najslabše za Slovenijo.

Ne 50, potrebujemo 60+

Mnenja je, da je situacija takšna, da če želimo hitrejše okrevanje, potrebujemo 60+. Potrebujemo koalicijo razuma, ki bi bila sposobna dosegati dvotretjinsko večino, ker se nekaterih reform v Sloveniji brez tega ne da izpeljati in tudi zato, da bodo "neke rezerve" pri ukrepih, ki ne bodo popularni, pa jih bo treba po njegovih besedah vseeno sprejeti.

O morebitnem sodelovanju med strankama SDS in SD je Janša dejal, da so že spomladi to možnost ponudili stranki SD v zameno za dogovor o prihodnjem razvoju Slovenije in o predčasnih volitvah. Ta ponudba je bila "grobo zavrnjena" in v tem trenutku o njej ne razmišljajo, ker ne vedo, kaj bodo dale volitve in po trenjih v stranki SD tudi ne vedo, kaj bo z njo v prihodnosti.

Na vprašanje, s kom bi šla SDS v koalicijo v primeru, da pride na oblast, pa je Janša odgovoril, da ne izključujejo nikogar.

Primer NPU absurden

Primer v zvezi z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) pa je po Janševih besedah absurden. Pojasnil je, da je država skoraj zgradila stavbo za policijo, za celo ministrstvo za notranje zadeve, ki je v državni lasti. A kljub temu se je prejšnja ministrica odločila, da stavba ni varna in je najela drugo stavbo od svojega prijatelja, meni Janša.

V primeru, da na oblast pride SDS, Janša zagotavlja, da bodo to razveljavili, policija in ministrstvo za notranje zadeve pa bodo šli v tisto stavbo, ki je bila zgrajena zanje. Med drugim pa napoveduje tudi resno reorganizacijo in tudi racionalizacijo slovenske državne uprave.