Luka Vlačič kot pravni svetovalec v Študentski svetovalnici dela že peto leto. Na začetku niso imeli pol toliko dela kot v zadnjih letih, pripoveduje in dodaja, da je študentom veliko težje, odkar lastnikom stanovanj ni več treba registrirati najemne pogodbe. Ko študent privoli v to, da bo v nekem stanovanju bival brez pogodbe, pa ne uživa zaščite po zakonu, opozarjajo tudi na stanovanjski inšpekciji, ki lahko lastnika za prekršek kaznuje s kaznijo od 500 do 1200 evrov.

Ne vzeti vsake luknje

V okviru Študentske svetovalnice deluje tudi spletna posredovalnica sob m2, kjer je bilo prejšnji teden aktivnih 216 oglasov. "Opisi sob in pogoji so včasih takšni, da mislim, da lastniku ne bo nikoli uspelo oddati tega stanovanja, vendar je na moje presenečenje drugi dan že oddano," pravi svetovalka Maša Goriup in se čudi nad nekritičnostjo nekaterih študentov. "Ni treba vzeti prve luknje, ampak primerjajte več stanovanj," se strinja Vlačič, presenečen tudi nad dejstvom, koliko časa so nekateri pripravljeni trpeti težave z najemodajalcem, preden se obrnejo na pravno pomoč. "Iz strahu, da bodo izgubili sobo, čakajo, dokler situacija res ni več vzdržna," še pojasnjuje.

Previdno pri varščini in stroških

Ob vselitvi najemodajalci navadno zahtevajo plačilo varščine, le redki študenti pa ob tem zahtevajo potrdilo. Prav tako je varščina pogosto preslabo opredeljena v najemni pogodbi, če jo sploh sklenejo. "Jasno mora biti, v katerih primerih lahko najemodajalec obdrži varščino in ob katerih pogojih jo vrne najemniku," razlaga Vlačič, ki se je že večkrat srečal s študenti, ki niso mogli dokazati, da so varščino sploh plačali. V Študentski svetovalnici zato posodabljajo svoj vzorec, ki ga lahko dobi vsak študent pa tudi lastnik, saj si prizadevajo, da bi se zmanjšalo število študentov brez sklenjenih najemnih pogodb. Najemno pogodbo vam lahko tudi pregledajo in opozorijo na morebitne nepravilnosti.

Podobno kot pri varščini je tudi pri plačevanju stroškov. Ob tem pravnik opozarja, da stroške plačila v rezervni sklad po zakonu nosi lastnik stanovanja, medtem ko nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča plača najemnik.

V vseh primerih gre za manjše zneske in lastniki računajo, da se študenti ne bodo spustili v tožbo zaradi visokih stroškov odvetniškega zastopanja, problem izkoriščanja študentov vidi Goriupova, medtem ko izkušena direktorica Študentske svetovalnice Sanja Leban mladim očita, da se ne zavedajo, da so oni tisti, ki lahko narekujejo razmere na trgu študentskih sob.

"Če bi bili najemniki bolj zahtevni, če bi zahtevali potrdila o plačilih, če ne bi privolili v najemanja zanič stanovanj in na najem brez pogodbe, potem bi na dolgi rok spremenili sistem in bi se tudi sam trg počasi začel samonadzorovati, če ga že država ne more," meni in hkrati opozarja, da je na drugi strani tudi veliko primerov, ko dober najemodajalec dobi slabe najemnike.