Kot je Lah pojasnil na današnji novinarski konferenci, je junija sprejeti standardni operativni postopek postavil pripadnike Slovenske vojske (SV) v manj ugoden položaj v primerjavi z ostalimi zaposlenimi v javni upravi in je do njih celo diskriminatoren.

V skladu z omenjenim postopkom se kot orodje za izračun kilometrine predpisuje TIS, ki pa je po besedah predsednika sindikata Darka Milenkoviča najmanj ugoden za izračun, saj pot izračunava tudi po neprevoznih poteh. Sporno je po njegovih besedah tudi določilo, po katerem pripadnika, ki ne želi popraviti svoje izjave o prevoznih stroških, obsojajo, da je podal netočne, zavajajoče in lažne podatke.

Prav tako v sindikatu opozarjajo, da pooblaščene osebe za isto relacijo določajo različne variante obračuna. Hkrati naj bi se v praksi pokazalo, da se za pot v službo, denimo, obračunava cena javnega prevoza, iz službe pa se zaračunava kilometrino.

Primeri iz prakse po Lahovih besedah govorijo, da enote pri obračunu in vračilu že plačane akontacije potnih stroškov ne upoštevajo, da se potni stroški iz naslova osebnega dohodka ne smejo vračati. Izpostavil je nekaj primerov, ko so pripadniki SV zaradi takšnega obračuna, dobili manj kot 100 evrov izplačila, kar po njegovih besedah ogroža njihovo eksistenco.

Zato v omenjenem sindikatu zahtevajo, da se standardni operativni postopek nemudoma prekliče, stroške pa naj se začne obračunavati po veljavni zakonodaji. Prav tako zahtevajo, da se potne stroške obračunava z enomesečnim zamikom. Izračun z enomesečnim zamikom je bil namreč po mnenju sindikata najbolj pošten in realen. Zahtevajo tudi takojšno prepoved posega v minimalno plačo in odpravo nastale škode pri pripadnikih SV.

Na problem so pred mesecem dni že opozorili v Sindikatu vojakov Slovenije. Na inšpekcijski svet, inšpektorat za javno upravo, inšpektorat za delo in inšpektorat za obrambo so vložil prijavo zaradi obračunavanja stroškov za prihod na delo. Na inšpektoratih so konec tedna pojasnili, da postopki še niso zaključeni.