"Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke je v razpravi ob sprejemanju zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora poudarjala, da se mora premoženje nezakonitega izvora odvzeti na podlagi veljavnih predpisov in dejansko ugotovljenega stanja protipravnosti," je zapisal Jelinčič.

Vlada je z včerajšnjo potrditvijo računskega sodišča po mnenju Jelinčiča dokazala, da je šlo za protipraven, nezakonit in kot kaže celo koruptiven način, s tem pa dobila pravni temelj, da skladno z veljavno zakonodajo začne vse postopke za odvzem premoženja. "Pomeni, da mora Igor Jurij Pogačar denar za najemnino vrniti oziroma naj se mu zapleni, odvzame," je po pisanju Žurnala24 zapisal Jelinčič.

Če Pogačarju dokažejo, da je ravnal v dobri veri in zakonito ter da jepoložaj izrabila Kresalova, potem naj se premoženje zapleni njej oziroma njenemu partnerju, skladno z zakonom, je zapisal Jelinčič in poudaril: "V vsakem primeru je šlo za nezakonito ravnanje, kot nesporno ugotavlja Računsko sodišče."

Pravosodno ministrstvo: Predlog zakona o odvzemu premoženja nezakonskega izvora še ni sprejet

Na ministrstvu za pravosodje so glede pravnih podlag za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja pojasnili, da je predlog zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora v prvem branju v DZ prejel kar široko podporo poslank in poslancev, podpira pa ga tudi vlada. Vendar še ni sprejet in zato še ne velja.

A odvzem protipravne premoženjske koristi, pridobljene s kaznivim dejanjem, omogoča že veljavna zakonodaja. Po obstoječi ureditvi je podlaga za odvzem take koristi, ki izvira iz konkretnega kaznivega dejanja, odločitev sodišča.

Presojanje, ali so v konkretnem primeru podani znaki kakšnega kaznivega dejanja in ali je pri njegovi storitvi prišlo do nastanka protipravne premoženjske koristi, ki jo je potrebno odvzeti na način, da se poda ustrezni predlog pristojnemu sodišču, je v pristojnosti organov odkrivanja in pregona, torej policije in državnega tožilstva, ne sme pa biti v pristojnosti ministrstva za pravosodje, so na ministrstvu še zapisali v pojasnilu.

Sicer pa v omenjenem primeru policija že vodi predkazenski postopek. Protikorupcijska komisija, ki je ugotovila, da ravnanja pri najemu stavbe za NPU ustrezajo definiciji korupcije, je že napovedala, da bo policiji odstopila podatke.