Opozorila neodvisnih nadzornih institucij na znake koruptivnega ravnanja bi morala vsakega politika pripraviti, da resno razmisli o svojem odstopu, so še pred odstopom Kresalove sporočili iz stranke Zares. Poslanci te stranke so že ob lanski interpelaciji Kresalove zaradi najema prostorov na Dimičevi ministrico sicer podprli, vendar so ob tem opozorili, da bi ministrica v primeru negativnega mnenja računskega sodišča morala odstopiti z ministrskega mesta.

Predsednik Zbora za republiko in nekdanji minister za javno upravo v Janševi vladi Gregor Virant meni, da je bil posel najema prostorov na Dimičevi etično in javnofinančno skrajno sporen, zato bi Kresalova morala odstopiti že takrat, ko je zadeva prišla na dan. Po njegovem mnenju bi se Kresalova morala izločiti iz odločanja o najemu prostorov za NPU, če je šlo za najem stavbe od družinskega prijatelja, oziroma bi o tem morala obvestiti predsednika vlade. "Dejansko pa je Pogačarju omogočila sijajen zaslužek, obrok od najemnine je bil celo dejansko višji od zneska, ki ga je on plačeval za lizing," je opozoril Virant.

Glede vpliva, ki ga bo odstop Kresalove imel na njeno stranko, Virant meni, da bo nad LDS s Kresalovo na čelu visela neka senca, ki se lahko odrazi tudi na volilnem rezultatu stranke. Po njegovem mnenju bo za LDS slabo, če Kresalova ostane na čelu stranke, vendar pa odločitev leži v rokah stranke.

Nasprotno direktor in lastnik podjetja Nevro PR ter nekdanji vodja za stike z javnostmi pri SD Sebastjan Jeretič v odstopu Kresalove z mesta predsednice stranke ne vidi koristi za LDS. Kresalova je daleč najbolj prepoznavna oseba pri LDS, kar po Jeretičevih besedah prinaša določen volilni rezultat, stranka pa bi odstop Kresalove z ministrskega mesta lahko izkoristila tudi za dvig svoje priljubljenosti.

Po njegovem mnenju je vse odvisno od prihodnjih potez LDS, včerajšnjo potezo notranje ministrice pa je Jeretič ocenil kot dobro in redko v slovenskem političnem prostoru. S svojim odstopom je Kresalova zaprla možnosti za cel kup morebitnih napadov nase, predvsem pa je postavila drugačen okvir, je dejal Jeretič in v zvezi s slednjim pojasnil, da je Kresalova pokazala, da spoštuje pravno državo tudi takrat, ko se s kakšno institucijo ne strinja. "S tem je ostala zvesta osnovni poanti njenega programa, vsekakor pa je znala v tem primeru tudi odlično obvladati pritisk," je še pojasnil Jeretič.