V odprtem pismu premierju Borutu Pahorju so zapisali, da so se v nekaterih učnih gradivih (gre za e-gradiva, ki so nastala s pomočjo evropskih sredstev) pojavile vsebine, "ki nikakor ne spadajo v slovensko - in katerokoli drugo civilizirano - šolstvo". Tako društvo biologov kot združenje ateistov skrbi vdor kreacionističnih idej v slovensko šolstvo. Te ideje kršijo ustavno pravico otrok do kakovostnega izobraževanja, so kvaziznanstvene in škodljive za svetovnonazorsko nevtralno formiranje mladih ljudi, so zapisali v pismu ZAS.

Kot najbolj problematični so izpostavili e-gradivi Biologija ter Vera in kultura (o obeh smo obširno pisali tudi v Dnevniku). V prvem se je pojavila trditev, ki omalovažuje teorijo evolucije, a je bila po prvem članku o tem umaknjena, sporne trditve v drugem gradivu pa niso bile umaknjene, so spomnili. V pismu, ki ga je podpisal mag. Vojteh Urbančič, se tudi sprašujejo, kako se je sporna trditev v gradivu Biologija sploh lahko pojavila, ko pa naj bi bili avtorji gradiva strokovno podkovani, vsebino pa so pregledali tudi recenzenti. V drugem gradivu so prepoznali še več poskusov "tihotapljenja kreacionizma oziroma inteligentnega načrta (intelligent design) v tekst".

V združenju domnevajo, da so to gradivo najverjetneje pisali ljudje, ki "so zaradi svojega verskega prepričanja namenoma napisali zavajajoče trditve". Premierja so zato obvestili, da kot starši ne bodo dovolili, da bi v 21. stoletju njihove otroke v javnih šolah poneumljali "z abotnostmi idealističnih filozofij". Tega ne bodo dopustili niti kot legalisti, zavezani ustavi, saj je kreacionizem, kot pravijo, "skrajno religiozno gibanje, ki se skriva pod krinko znanosti, v resnici pa temelji na lažeh, prevarah, goljufijah in je nestrpno do drugače mislečih". Kot tako, pripominjajo, so ga večkrat spoznala tudi ameriška sodišča.

Združenje ateistov opozarja tudi na resolucijo Sveta Evrope Nevarnosti kreacionizma v izobraževanju iz leta 2007, s katero so pozvali države članice, naj evolucijski teoriji v učnih načrtih namenijo osrednje mesto in se zoperstavijo vnašanju kreacionističnih idej v šolo. Menijo, da se vlada doslej ni ustrezno odzvala, zato od premierja zahtevajo, da skupaj s šolskim in visokošolskim ministrom javno izrazi stališče vlade do kreacionizma v šolstvu, poskrbi, da se zaradi kršitve sedmega člena kaznujejo odgovorni, in da se psevdoznanstvene trditve takoj odstranijo iz vseh šolskih gradiv. Pismo so poslali tudi šolskemu ministru Igorju Lukšiču, predsedniku države Danilu Türku in varuhinji človekovih pravic dr. Zdenki Čebašek Travnik. Minister Igor Lukšič je že večkrat povedal, da so avtorji e-gradiv zavezani, da ugotovljene napake v e-gradivih čim prej odpravijo. Ali je predstavljanje kreacionističnih idej napaka, pa povsem jasnega odgovora (še) ni podal. Premier Borut Pahor se o kreacionizmu javno ni izrekal; to prepušča ministru Lukšiču.