etrtina Slovencev, ki se bo na poletne počitnice odpravila na Hrvaško, bo svoje počitnice rezervirala prek telefona ali z elektronskim sporočilom izbrani namestitvi, petina pa ne bo opravila predhodne rezervacije, ampak bodo namestitev našli kar ob prihodu na mesto počitnikovanja. Glede na rezultate raziskave več kot tretjina Slovencev rezervacijo opravi prek specializiranih spletnih strani ali strani namestitve.

Raziskava MasterIndex je pokazala, da Slovenci, ki počitnikujejo na Hrvaškem, najpogosteje plačujejo s karticami na bencinskih postajah, pri nakupu hrane in pijače ter ob plačilu namestitve. Med počitnikovanjem na Hrvaškem opravijo Slovenci 23 odstotkov vseh svojih nakupov s kartico, kar je manj kot doma, kjer v povprečju opravijo polovico svojih nakupov s plastičnim denarjem.

"Glavni razlog za manjšo uporabo kartic v tujini kot doma je predvsem v nepoznavanju prednosti uporabe kartic čez mejo, zato je osveščanje uporabnikov kartic ključnega pomena," pravi vodja marketinga in komunikacij družbe MasterCard za Slovenijo in Hrvaško Aleksandra Babić.

Babićeva kot glavne prednosti uporabe plačilnih kartic v tujini navaja predvsem široko sprejetost kartic MasterCard in Maestro po vsem svetu, zmanjšanje možnost izgube ali kraje gotovine ter večji pregled nad količino porabljenega denarja.

Po raziskavi o uporabi plačilnih kartic in nakupovalnih navad potrošnikov imajo slovenski imetniki kartic v povprečju 2,4 kartice na osebo, največkrat pa uporabljajo debetne kartice, in sicer skoraj 90 odstotkov.

Raziskavo MasterIndex je junija na reprezentativni skupini več kot 800 imetnikov kartic opravila družba MasterCard Europe v sodelovanju z agencijo Mediana.