Da bo vodenje visokošolskega resorja poveril Lukšiču, je na današnji novinarski konferenci potrdil tudi predsednik vlade Borut Pahor. O tem je danes že obvestil državni zbor, ki se bo z odločitvijo predvidoma seznanil v sredo. Takoj zatem bo Lukšič začasno prevzel vodenje ministrstva, Golobič pa se bo vrnil v poslanske klopi.

Lukšič bo ministrstvo vodil do imenovanja novega ministra oziroma do morebitne rekonstrukcije vlade, s katero bi združevali nekatera ministrstva, je še pojasnil premier. Dodal je, da se je sestal tudi z državnim sekretarjem na visokošolskem ministrstvu Jozsefom Györkösem in ga prosil, naj razmisli, da bi ostal na svoji funkciji.

Lukšič pa je napovedal, da jih na visokošolskem ministrstvu v naslednjih treh mesecih čaka kar nekaj projektov, ključno pa je, da delo na ministrstvu ne zastane. Napovedal je tudi pripravo zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti.

Državni zbor se je z odstopom Golobiča seznanil 16. junija, do 26. junija pa mora premier Borut Pahor državnemu zboru sporočiti odločitev o tem, kdo bo sedaj vodil ta resor.

Pahor je že v petek napovedal, da bo verjetno vodenje resorja začasno dodelil nekomu iz ministrske ekipe in da za zdaj ne bo iskal novega ministra, saj je "zadnje, kar bi si zdaj želel, ukvarjati se s spremembami v vladi, še posebej če niso usklajene s koalicijo".