Na nedeljskih referendumih se je po Türkovih ocenah pokazalo, da vlada ne uživa visoke podpore in da je njena kredibilnost resno načeta. Sam, kot je dejal, vidi dve možnosti; temeljito rekonstrukcijo vlade ali predčasne volitve. "Temeljita rekonstrukcija vlade mora zagotoviti vlado, ki bo deležna zaupanja in ki bo kredibilna. V razpravi o rekonstrukciji ne sme biti prepovedanih vprašanj, prav tako pa iz razprave ne more biti izvzet nihče," je povedal Türk in dodal, da so konkretne spremembe stvar same vlade in vladnih strank. Predčasne volitve po njegovem mnenju niso idealna možnost. "Zgolj zamenjava strank na oblasti ne zadošča, saj potrebujemo drugačno politično kulturo, večjo privrženost dialogu in iskanju skupnih stališč ter večjo sposobnost oblikovanja nacionalnega interesa," je dejal predsednik republike.

Kot pozitivne vidi tiste ideje, ki povezujejo zamisel o predčasnih volitvah s potrebnimi spremembami v volilni ureditvi. "Ena od takih sprememb, ki se mi zdi precej ključna, je sprememba, ki bi zagotovila bolj neposreden vpliv volilcev na izbiro konkretnega poslanca ali poslanke. V naši volilni ureditvi za zdaj ta možnost ni rešena na idealen način, vemo pa, da imamo v primeru volitev v evropski parlament preferenčni glas, ki lahko zelo močno vpliva na sestavo izvoljenih poslancev in poslank. Zdi se mi, da je to pomemben vidik razprav o bodočih morebitnih predčasnih volitvah," je ocenil Türk.

Predsednik republike je opozoril, da potrebuje politični prostor "širšo streznitev". "V našem političnem prostoru imamo vse preveč dramatiziranja, vse preveč histerizacije, vse preveč destruktivnosti. V našem političnem razpravljanju moramo doseči mirnejše tone, bolj trezno razpravo in trezno razmišljanje," je poudaril Türk. Priznal je, da ima Slovenija težave, meni pa, da so te v primerjavi z drugimi evropskimi državami manjše. "Slovenski proračunski primanjkljaj je sicer večji, kot smo ga navajeni, vendar je obvladljiv. Slovenski javni dolg pa je znatno manjši od javnega dolga držav, ki so trenutno predmet zanimanja finančnih trgov," je povedal predsednik države, ki je ocenil, da ni nobenega razloga, da bi se nam lahko v kratkem zgodil grški, portugalski ali irski scenarij.

Čeprav po njegovem oceni pot do ponovne vzpostavitve kredibilnosti vlade ne bo enostavna, pa meni, da ji je to možnost treba pustiti. "Uspeh ni zagotovljen in ni jasno, ali bo do tega v resnici prišlo. Kljub temu pa verjamem, da bi bilo dobro, da vlada in vse stranke, ki so v vladi, resnično temeljito razmislijo, da ne pridejo do prelahkih in prehitrih sklepov o tem, kako je mogoče samo s kakšnimi kozmetičnimi posegi popraviti situacijo," je povedal Türk in dodal, da je tudi sam pripravljen bolj aktivno vstopiti v razpravo. Interventni zakon, ki ga omenja vlada, po Türkovi oceni ne bi bil pravi korak. "Ne vidim neposredne vzročne zveze med zavrnitvijo pokojninske reforme in interventnim zakonom, zato menim, da bi morala vlada zelo dobro premisliti, preden pride s kakršnim koli interventnim zakonom pred parlament. Verjamem, da se lahko poiščejo druge alternative," je ocenil predsednik države.

Ob tem je pozdravil voljo sindikatov, da nadaljujejo pogajanja o pokojninski reformi, ki je po njegovi oceni nujna. "Potreben je dialog, dialog in še enkrat dialog. Želim, da bi se socialni dialog ponovno vzpostavil na ravni, ki omogoča dobre rešitve," je še povedal predsednik Türk.