"Mednarodno okolje je izjemno nervozno in naelektreno, zaradi česar se lahko nezaupanje v slovenske javne finance močno poveča. Če bi bile razmere mirne in idilične, bi zavrnitev reforme pomenila zgolj hud poraz za vlado, tako pa lahko pričakujemo realne in finančne posledice za celotno državo. Te bodo še bolj vidne, zato ker bo morala vlada hitro ukrepati in pokazati, da ji stvari ne uhajajo iz rok," ocenjuje Stanovnik. Po njegovem mnenju lahko pričakujemo, da bo vlada z interventnim zakonom zamrznila pokojnine in socialne transferje, v jeseni pa se po Stanovnikovi oceni ne bomo mogli izogniti tudi znižanju plač javnih uslužbencev za 10 odstotkov. Zato pričakuje, da bodo jeseni sledile stavke "kot po tekočem traku".

Dušan Mramor, dekan ljubljanske ekonomske fakultete in nekdanji finančni minister, je prepričan, da bodo zaradi padca pokojninske reforme prizadeti vsi. "Posledica bodo višji davki ter znižanje socialnih transferjev in pokojnin. Dejstvo je, da bo potrebno javno porabo zmanjšati in povečati pritok denarja v proračun," pravi Mramor. Ali in kako bo padec reforme vplival na bonitetno oceno Slovenije, ne želi špekulirati, opozarja pa, da bodo nanjo vplivale "nove reakcije na finančnih trgih in reakcije poslovnih partnerjev".

Manj črnogled je Bogomir Kovač, prav tako iz ekonomske fakultete. "Večjih ekonomskih posledic ne pričakujem. Na kratek rok bi bonitetne hiše v svoje ocene lahko vkalkulirale tudi padec reforme, vendar pa bo na te ocene vplivalo tudi vse ostalo, kar se bo dogajalo na drugih področjih. Sicer pa so tudi njihovi predstavniki povedali, da spremembe ne bodo dramatične, ampak postopne," pravi Kovač. Prav tako ne pričakuje večjih političnih posledic. "Padec reforme bo sicer povzročil še dodatno destabilizacijo vlade in okrepitev zahtev, naj se vlada umakne, vendar pa večjih političnih sprememb ni pričakovati. Največ, kar se lahko zgodi, je zaupnica, vezana na interventni zakon, pri čemer pa menim, da tako koalicija kot opozicija ne bosta imeli kakšnega posebnega interesa za spremembe," je dejal Kovač.

Komentar Jožeta P. Damijana: Dramatični toni so odveč