Raziskava družbe Valicon med 300 starši osnovnošolcev in 770 učitelji je po besedah predsednika odbora za učbenike pokazala, da starši prav tako menijo, da se njihov otrok ne more uspešno učiti brez učbenika in delovnega zvezka ter da je učbenik, v katerega otrok lahko piše, bolj koristen od tistega, v katerega je prepovedano pisati ali v njem podčrtavati.

Samo 16 odstotkov staršev meni, da so fotokopirani listi primerno učno gradivo, kar dve tretjini pa jih navaja, da imajo njihovi otroci zvezke polepljene s fotokopiranimi listi. Vsak tretji starš je že prejel položnico za plačilo fotokopij (od 10 do 21 evrov).

Andraž Zorko iz Valicona pravi, da je raziskava med učitelji pokazala, da se jih kar 63 odstotkov odloči tudi za uporabo učnega gradiva, ki združuje učbenik in delovni zvezek v eni publikaciji. Polovica učiteljev (51 odstotkov) meni, da je nov učbenik zelo primerno učno gradivo, medtem ko le 21 odstotkov staršev meni, da je za poučevanje primeren tudi rabljen učbenik.

Po ustavi bi morala država namreč poskrbeti za brezplačno gradivo, ki bi ga učenci dobili v trajno last, zatrjuje Kovač.

Raziskava je tudi pokazala, da velika večina učiteljev misli, da se je kvaliteta učbenikov v zadnjih desetih letih izboljšala, kar pomeni, da trg deluje tudi v smeri vedno boljših učnih gradiv, razlaga Kovač. Dodaja, da v osnovnih šolah sicer vsako leto samo za fotokopije porabijo prek pol milijona evrov, ki se iz denarnic staršev prelije v žepe prodajalcev fotokopirnih strojev.

V odboru za učbenike so zelo zaskrbljeni zaradi "brezbrižnosti" šolskega ministra Lukšiča pri reševanju omenjene problematike. "Kljub temu, da kar 75 odstotkov učiteljev pravi, da se je kakovost učnih gradiv v zadnjih 10 letih izboljšala, ministrstvo pripravlja spremembe, ki bodo povsem ustavile nadaljnji razvoj učnih gradiv in poslabšale njihovo kakovost," je prepričan Kovač.

Na šolskem ministrstvu so pripravili predlog sprememb pravilnika o potrjevanju učbenikov za prihodnje šolsko leto, ki spreminja postopek potrditve in povečuje pristojnosti zavoda za šolstvo. V odboru za učbenike pa so prepričani, da ta predlog, ki je v javni razpravi do 16. junija, vodi stran od ciljev in sistema, v katerem bi bili učbeniki in gradiva za starše brezplačni.

Na navedbe odbora za učbenike se je odzval šolski minister Igor Lukšič. Po njegovem "gre za kampanjo založnikov, ki je usmerjena v to, da bi povečali profit". Prepričan je, da založniki pritiskajo, da bi od države ali od staršev na račun učencev dobili od 20 do 40 milijonov evrov dodatnih sredstev, kar je po oceni ministrstva popolnoma neracionalno in v času krize nemogoče.

Na šolskem ministrstvu pričakujejo, da se bo pritisk stopnjeval, vendar bo "potrebno na ministrstvo pridobiti koruptivno ekipo, ki bo temu ustregla," še dodajajo z ministrstva za šolstvo in šport.