Od tega ima vsakdo korist – tisti, ki prevoz nudi, si lahko prek spletne strani prevoz.org napolni avtomobil in tako dobi nekaj dodatnega denarja za bencin, tisti, ki pa na takšen način dobi prevoz do doma (ali pa vsaj v bližino), pa tudi potuje bolj udobno, kot bi na primer z vlakom ali avtobusom. Ob vsem tem pa na ta način študentje prispevajo k manjšemu ogljičnemu odtisu.

Na spletni strani prevoz.org pa so včeraj zapisali, da je tovrstni način organiziranja prevozov nezakonit. Pred dnevi se je namreč eden od inšpektorjev predstavljal za študenta, ob plačilu pa je oglobil voznika, saj je ta, kot ponudnik, tako tržni inšpektorat, kršil zakon o delu na črno. Največja težava pri tem je, so pojasnili na tržnem inšpektoratu, da so takšen način prevoza oglaševali na spletni strani.

Niso izrekli nobenega ukrepa

Po novici, da je inšpektor oglobil voznika, ki je je prek strani prevoz.org nudil poceni prevoz študentu, so na inšpektoratu pojasnili, da so primeri, ko študentje kot fizične osebe nudijo prevoze za plačilo in to oglašujejo, lahko delo na črno. Opravljanje dejavnosti brez registracije ni dovoljeno, pa je dejala državna sekretarka Anja Kopač Mrak.

Na tržnem inšpektoratu so na vprašanje v zvezi s tem konkretnim primerom odgovorili, da iz vprašanja ni razvidno, zoper katerega študenta je bil izveden inšpekcijski postopek in da iz njihovih evidenc o inšpekcijskih zadevah prav tako ni razvidno, da bi bili obravnavani ponudniki s spletne strani prevoz.org. Ob tem so navedli, da veljavni zakon o zaposlovanju in delu na črno primere, ko posameznik kot fizična oseba opravlja dejavnost oz. delo in ni vpisan ali priglašen kot to določa ta zakon ali drugi zakoni, šteje kot delo na črno.

"Če študentje kot fizične osebe nudijo prevoze za plačilo in to oglašujejo, bi lahko šlo za delo na črno," so pojasnili na inšpektoratu in navedli, da bi to lahko pomenilo, da niso registrirani za to dejavnost. "Vsekakor pa bi bilo potrebno z inšpekcijskim pregledom ugotoviti, ali je ponudba na spletni strani prevoz.org takšna, da izpolnjuje pogoje za opravljanje dela na črno - to je opravljanje pridobitne dejavnosti," so dodali.

Prav tako niso nikogar obravnavali niti oglobili na prometnem inšpektoratu. "Prometni inšpektorat primera oglaševanja in izvajanja prevozov preko spletnega portala prevoz.org ni obravnaval in ni izrekel nobenega ukrepa," je v sporočilu za javnost zapisal glavni republiški inšpektor Jurij Kos.

Storitev spet na voljo

Ekipa portala prevoz.org je po sporočilu obeh inšpektoratov v sporočilu za javnost pojasnila, da je njihova storitev, prek katere si zlasti študentje, ki se med konci tedna vračajo v domače kraje, za relativno ugodno ceno poiščejo prevoz do doma, znova na voljo. Ponudba in povpraševanje po prevozih sta sicer ves čas tekla naprej tudi prek Facebook strani prevoza.org.

"Želimo poudariti, da smo stran v četrtek začasno umaknili v korist naših uporabnikov, saj se je pojavila informacija, da je tržni inšpektorat oglobil našega uporabnika zaradi nudenja prevoza, saj naj bi to predstavljalo delo na črno. Kot smo zapisali, smo to storili v želji, da podobne izkušnje ne doživi še kateri drugi uporabnik in dokler se ne razjasnijo vse okoliščine," so sporočili iz prevoz.org.

Obenem so svojim uporabnikom priporočili, da naj pri iskanju in ponujanju prevoza upoštevajo določbe zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Denarna kazen in prepoved

Kazen za tovrstnega kršitelja po besedah inšpektorata znaša 208,65 evra, v primeru opravljanja dela na črno pa inšpektor z upravno odločbo tudi prepove opravljanje dejavnosti. Da opravljanje dejavnosti brez registracije ni dovoljeno, je novico na današnji novinarski konferenci o noveli zakona o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno v Ljubljani komentirala tudi državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak. Dodala je, da ta primer sicer nima nobene zveze z novelo, o kateri bomo državljani odločali na nedeljskem referendumu.

Odzvali so se tudi drugi. Poslanec SDS Miro Petek je na ministrico za gospodarstvo Darjo Radić in ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika že naslovil poslansko vprašanje o tem, kako se izvaja veljavni zakon o preprečevanju dela na črno. Prav tako ga med drugim zanima, ali je "oglobljanje dobronamernih voznikov primeren in učinkovit način boja proti delu na črno v času krize" in ali "tovrstno kaznovanje ne omejuje medštudentske pomoči, glede na dejstvo, da je večina uporabnikov teh prevozov študentov".