Tudi na ministrstvu za pravosodje so za STA pojasnili, da na ministrstvu zanjo niso iskali prostega delovnega mesta, saj doslej ni izrazila zanimanja, da bi se zaposlila pri njih. Je pa minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, ki bo začasno vodil tudi službi za lokalno samoupravo, po prevzemu poslov za STA povedal, da misli, da je Trobec Bučanova govorila, "da bo šla v službo", kam, pa ni vedel povedati.

Da se lahko Trobec Bučanova vrne nazaj na staro delovno mesto na ministrstvu za pravosodje, izhaja iz mnenja o uveljavljanju pravic funkcionarjev po prenehanju mandata. Mnenje je oktobra 2008 napisal takratni minister za javno upravo Gregor Virant. Mnenje se sklicuje na zakon o vladi in poslancih ter navaja, da imajo ministri, ki jim je prenehala funkcija, pravico, da se v treh mesecih po prenehanju mandata vrnejo na delo, ki so ga opravljali pred tem. Prav tako se lahko vrnejo na drugo delo, ki ustreza vrsti in stopnji njegove strokovne izobrazbe.

Minister, ki po prenehanju mandata ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve, obenem pa ne izpolnjuje pogojev za upokojitev, pa ima pravico do nadomestila plače, in sicer v višini plače, ki bi jo prejemal, če bi opravljal funkcijo. Pravico lahko koristi najdlje leto dni po prenehanju mandata.

Za Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa je "absolutno nesprejemljivo", da ima minister, ki je funkcijo opravljal tri mesece in odstopil, pravico do nadomestila plače in to do dvanajst mesecev. In kot je zapisal izvršni sekretar Pavle Vrhovec, se želi delavcem, "ki po več desetletij opravljajo delo na istem delovnem mestu za mizerne plače", znižati odpravnine, skrajšati odpovedne roke ter znižati ali odpraviti še druge, iz dela pridobljene pravice.