Predsednik republike, ki je po Stanovnikovih besedah institucija suverenosti države, namreč še vedno uživa splošni narodni ugled, je dejal predsednik zveze borcev. Rešitev Stanovnik vidi tudi v mladih. Mlade je pozval, naj stopijo pod prapor partizanstva, "ki je že enkrat rešilo domovino, pa jo bo še enkrat". Kot je dejal, "so njegovi dnevi šteti", zato nima nikakršnih ambicij, temveč le željo, da bi bilo v Sloveniji bolje. Sam namreč "ne more razumeti, da si nekdo drzne igrati svojo politično igro z interesi države".

Po seji je dejal, da kar se danes dogaja na političnem prizorišču, je "zunaj ljudske pameti", zveza borcev kot civilnodružbena organizacija lahko pozove le, "da uporabljajo pamet". Kot je dejal, vsakodnevne politične dogodke spremlja z žalostjo, saj da je trenutno dogajanje "umiranje pri živem telesu," ko drsimo v dezintegracijo in si ljudje dovolijo napadati osnovne elemente države. Ob tem je poudaril, da on ne poziva k predčasnim volitvam in političnim zamenjavam.

Stanovnik je v svojem govoru še dejal, da je za Slovenijo med drugo svetovno vojno padlo 35.000 vojakov, torej prav toliko, kot jih je preživelo. Zato je bil po njegovem mnenju krvav davek, ki se ga je za lastno državo plačalo v času narodnoosvobodilnega boja in osamosvojitvene vojne, strahoten, zaradi česar imamo do njiju svojo obvezo.

"OF posledica spontane naravne erupcije patriotizma"

Po njegovih besedah so Slovenci z ustanovitvijo Osvobodilne fronte (OF) iz objekta zgodovine postali subjekt lastne usode, OF pa je bila posledica spontane naravne "erupcije patriotizma". V ta upor se je šlo brez ideološke ali kakšne drugačne opredelitve, je zatrdil, saj da so vanj vstopili predstavniki vseh osnovnih svetovnonazorskih pogledov, OF pa je gradila slovensko državnost. Tukaj je poudaril, da ni OF tista, ki je sprožila upor, temveč je to storil okupator z okupacijo.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič verjame, da je 27. april, torej obletnica ustanovitve OF, skupen praznik in čas, v katerega lahko skupaj verjamemo. Prepričana je, da se je treba ponovno pogovoriti, kaj pomeni imeti svojo domovino in svobodo ter na tej podlagi ponovno graditi prihodnost. Ob tem je dodala, da moramo svoje prednike in njihov boj za svobodo neizmerno spoštovati.

Na slovesnost je bil tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič, ki je sedanjo politično situacijo označil kot slabo. Kot je dejal po seji, se je Slovenija ujela v past političnih in strankarskih preigravanj, zato mora priti do sprememb. Hkrati je izpostavil, da on od opozicije še ni slišal nobene rešitve, kako iz te politične krize. Na slavnostni seji so podelili tudi dve listni zveze za leto 2011, prejela sta ju zgodovinarja Jože Pirjevec in Božo Repe. Zlate plakete so šle v roke garde Slovenske vojske Ljubljana, osnovni šoli Vide Pregerc in Ljubljane ter desetim posameznikom.

Hude kritike na Stanovnikove današnje izjave

V SLS, SDM in MSi nasprotujejo izjavam Stanovnika. Kot so zapisali v SLS, nekatere izjave "ne le kritično, temveč tudi žaljivo označujejo politično konkurenco". Po mnenju SDM potrebujemo povezovanje in ne razdiranje mladih, MSi pa sporoča, da mladi nočejo stopiti pod prapor partizanstva.

"Čeprav se je politični prostor v vladni koaliciji pred prazniki pregrel do vrelišča, to nikakor ne sme biti razlog za pregret jezik in besedne provokacije javnih osebnostih na javnih dogodkih," se je podpredsednik Franc Bogovič odzval na besede predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janeza Stanovnika. Ta je v ponedeljek v svojem govoru na Pohorju napadel nasprotnike izdaje kovanca s podobo Franceta Rozmana Staneta: "Evangelist Matej je za farizeje, ki eno govorijo, drugo pa delajo, napisal: vi ste kot pobeljeni grobovi, na zunaj ste beli, navznoter pa smrdite." Nesprejemljivo se mu tudi zdi, da je nekdo pripravljen ponarejati dokumente, da bi rušil določeno osebo.

V SLS poudarjajo, da žaljivi govor ob spominskih dogodkih in proslavah v poklon državnim praznikom po njihovem mnenju ni primeren. Podpredsednik SLS Franc Bogovič zato poziva, naj se ob dnevu upora proti okupatorju gospodarsko-socialni krizi upremo s spodbudno in povezovalno retoriko. Prav tako nasprotujejo pavšalni obravnavi opozicije v javnem dialogu. Bogovič je zavrnil "očitke o neodgovornosti, nekonstruktivnosti in celo kratkovidnosti, ki jih mnogi pavšalno očitajo kar vsej opoziciji".

"S preteklostjo neobremenjene mlade želi zopet deliti"

V Slovenski demokratski mladini (SDM) in Mladi Sloveniji (MSi), podmladku NSi, pa so se odzvali na Stanovnikove današnje izjave na slavnostni seji glavnega odbora zveze združenj borcev, ko je mlade pozval, naj stopijo pod prapor partizanstva, "ki je že enkrat rešilo domovino, pa jo bo še enkrat".

Po mnenju SDM želi Stanovnik s preteklostjo neobremenjene mlade zopet deliti, čeprav naj bi bil praznik Dneva upora proti okupatorju dan enotnosti tudi med mladimi. Kot poudarjajo, je danes problematična predvsem gospodarska slika Slovenije, za kar je odgovorna vladajoča koalicija, ki jo je Stanovnik večkrat aktivno podprl. "Mladi želimo gledati predvsem naprej in pričakujemo predvsem rešitve, ki nas bodo potegnile iz gospodarske krize," sporočajo.

V MSi pa so prepričani, da bo Sloveniji nadvse bolje, "če se v bodoče ne bo ukvarjala s polpreteklo zgodovino, kot to počneta Stanovnik in njegova zveza borcev". "Slovenci smo bili vedno uporen narod. Na podlagi te upornosti smo se leta 1991 tudi osamosvojili. Mlade lahko danes združuje osamosvojitev Slovenije, ki je največja vrednota in ne prapori partizanstva. Mladi moramo stopiti pod prapore osamosvojitve Slovenije," so zapisali.