Po besedah nadškofa je Kristusova podoba Cerkve kot ladje na razburkanem morju v zadnjem času zelo zgovorna za mariborsko nadškofijo, kar je razvidno tudi iz vseh medijev. "Ne velja samo za področje gospodarjenja s tvarnimi dobrinami, ampak tudi za druga področja duhovnega boja med dobrim in zlim," je dejal Turnšek, sedmi naslednik blaženega škofa Antona Martina Slomška.

Cerkveni skupnosti je napovedal, da naj skupaj z njim zaživijo čistost, uboštvo in pokorščino v osebnem in občestvenem delovanju. "Naj bodo te evangeljske drže naš odgovor na uživaštvo, na nepravo bogastvo z zagledanostjo vase ter na zlorabo moči in oblasti nad drugimi," je dejal drugi nadškof ordinarij na mariborskem škofijskem sedežu, 61. v vrsti levantinskih škofov in drugi metropolit po ustanovitvi mariborske metropolije.

Za nekoliko grenak priokus svečanosti je poskrbelo nezanimanje družbenopolitične elite za včerajšnjo liturgijo. Če je ob umestitvi ljubljanskega nadškofa metropolita Antona Stresa bilo prisotno najvišje zastopstvo državnih vrhov, včeraj v polni mariborski stolnici nismo videli niti župana Franca Kanglerja.

"Prav je, da v tem trenutku najprej v sebi okrepimo vero in zaupanje, da božja zgradba, ki je mariborska krajevna Cerkev, trdno stoji na vogalnem kamnu, ki je Jezus Kristus," je opozoril Stres, ki je vodil včerajšnje svečano bogoslužje. Po njegovih besedah je med prednostnimi nalogami Cerkve in njenih voditeljev izziv, da bi nedeljske maše v bodoče doživljale boljšo obiskanost. "Jezus poudarja, da zunanja pripadnost njemu in njegovi Cerkvi ne zadoščata. O tem, da ta nevarnost ni majhna, govori tudi razlika med številom tistih, ki se imajo za katoličane, in številom tistih, ki se zavedajo, da brez nedeljske svete maše človek na dolgi rok ne more ostati zvest svoji veri." Turnšek, ki je velik poznavalec Slomškovega življenja in postopka beatifikacije ter kot razlagalec teološkega bistva čudežev, izganjanja hudega duha in eksorcizma, je zasedel položaj mariborskega nadškofa 3. februarja, potem ko je Benedikt XVI. predčasno sprejel odstop nadškofa Franca Krambergerja. Papežev izbor 55-letnega Celjana je v slovenskih cerkvenih krogih poskrbel za vznemirjenje, saj je Turnšek najmanj posredno objektivno soodgovoren za nekatere najbolj sporne poteze v režiji škofijskega ekonoma Mirka Krašovca (ki se je udeležil včerajšnjega obreda). Novi nadškof Turnšek je v gospodarskem delovanju mariborske nadškofije sodeloval že kot stolni kanonik do aprila 2006, nato kot murskosoboški škof, od novembra leta 2009 pa kot Krambergerjev pomočnik. Na tem položaju je med drugim soglašal, da je nadškofija postavila skupino duhovnikov za slamnate lastnike podjetja Betnava in jih hkrati obremenila z visokimi bančnimi posojili, s katerimi naj bi se financiral prosluli projekt gradnje hotela ob dvorcu Betnava.