Na dejanje se je ostro odzval podpredsednik Socialnih demokratov Miran Potrč. Po njegovem mnenju se opozicijska SDS "očitno ravna po načelu, da so za dosego političnih ciljev dovoljena vsa sredstva. Tudi laži in prirejanje dokumentov, ki služijo kot podlaga za obtoževanje predsednika republike". Potrč je potvarjanje dokumentov označil kot zavrženo dejanje, zato upa, da bodo ljudje "zdaj končno ugotovili, kdo v resnici laže in da si Janez Janša ne zasluži vodilnega položaja po volitvah prihodnje leto." Pričakuje pa tudi, da bodo pristojni državni organi to potvarjanje dokumentov in obrekovanje predsednika preučili ter ustrezno ukrepali.

Ali ima lahko to dejanje za SDS tudi politične posledice? Trenerka komuniciranja Marta Kos Marko meni, da na najbolj zveste volilce SDS to ne bo imelo posebnega vpliva, zna pa se zgoditi, da bo marsikdo drug zdaj svoj glas vrnil tistim strankam, "ki jih je SDS v zgodovini uničevala - zlasti NSi in SLS". Kos-Markova je do tega dejanja tudi kritična. "Če so trditve o prirejanju dokumentov resnične, potem upam, da bodo v SDS odletele kakšne glave," saj po njenem mnenju stranka v tem primeru na kocko postavlja svoje zaupanje in s tem tudi ugled, kar lahko seveda stranko diskreditira tudi v drugih zadevah, kot je denimo afera Patria.

Bolj zadržan do morebitnih političnih posledic za SDS pa je profesor na pravni fakulteti v Ljubljani Lojze Ude, ki poudarja, da ga trenutna slovenska politična situacija precej preseneča: "Po eni strani tako pada priljubljenost Janeza Janše, vendar sočasno po drugi strani raste oziroma v zadnjem času stagnira podpora stranki SDS." Udetu se zdi to presenetljivo, saj se po njegovem mnenju to dogaja "ravno pri stranki, kjer je najmanj razlogov za razločevanje med stranko in njenim predsednikom". Ude pa je začuden tudi nad samim dejanjem prirejanja dokumentov, saj pravi, da prirejen dokument ne bi dokazoval ničesar, tudi če bi bil pristen. Ude pravnih vidikov tega dejanja sicer ni komentiral, se mu pa zdi neprimerno, "da se zadnje čase vse konča na nekih pravnih procedurah, kar nakazuje na to, da pri nas politika ni več sposobna rešiti ničesar z dialogom in konsenzom".