Že pred tem je ministrstvo opozorilo, da je egiptovski režim danes prekinil internetne povezave in omrežja z mobilno telefonijo, zato je komunikacija možna le preko stacionarnih telefonov.

V Egiptu so danes izbruhnile največje protivladne demonstracije doslej, ki so terjale tudi smrtne žrtve. Predsednik Hosni Mubarak je v več mestih razglasil policijsko uro ter vojski ukazal, naj vzpostavi red.

V nemirnem Egiptu trenutno tudi večje število slovenskih državljanov

V Tuniziji, Egiptu, Alžiriji in Jemnu so izbruhnili nasilni protivladni protesti. Po informacijah našega ministrstva za zunanje zadeve je v Egiptu trenutno okoli 70 slovenskih državljanov, ki so tam začasno zaradi daljših aranžmajev. S turistično agencijo Palma v Egiptu trenutno letuje 180 Slovencev, še toliko pa jih bo tja odpotovalo v kratkem, medtem ko pri Kompasu niso imeli točnega podatka o številu slovenskih državljanov, ki so prek njihove agencije v tej državi.

"Ker tudi za ta konec tedna (28.1. - 29.1.2011) organizatorji demonstracij prek družabnih omrežij pozivajo k novim demonstracijam in ker kraji, kjer bodo potekale demonstracije, še niso znani, slovenskim državljanom svetujemo, da sproti preverjajo situacijo z lokalnimi oblastmi, lokalnimi časopisi in domačini. Svetujemo tudi, da se slovenski državljani izogibajo vsem demonstracijam in političnim zborovanjem. Slednje smo objavili tudi na spletnih straneh ministrstva," so še sporočili z ministrstva.

Informacije o dogajanju v Egiptu lahko najdete na tej povezavi.

Na uradni spletni strani zunanjega ministrstva je še navedeno, da je na nekaterih območjih (na Sinajskem polotoku: Šarm el Šejk, Dahab, Nuweiba,  v Kairu na tržnici Khan el Khalili ter v Aleksandriji (v neposredni bližini koptske cerkve) v preteklosti prišlo do bombnih napadov. Priporoča se dodatna previdnost in pozornost pri uporabi transportnih sredstev, na kar opozarjajo tudi lokalna sredstva množičnega obveščanja (avtobusne, železniške in metro postaje, v okolici koptskih cerkvenih objektov ter na ostalih območjih, kjer se zadržuje veliko ljudi).

Kompas: Zaenkrat večje nevarnosti ni

S Kompasa so nam sporočili, da so v stalnem stiku z destinacijami, v katere imajo organizirana potovanja, in z ministrstvom za zunanje zadeve, ter da zaenkrat večje nevarnosti ni. Z njihovo agencijo se trenutno v Egiptu nahajajo Slovenci, točnega podatka koliko pa nam niso znali povedati. Dodali so, da že jutri v Egipt leti nova skupina dopustnikov. "V turističnih krajih ni večje nevarnosti. Iz Sharm El Sheika so nam sporočili, da se protesti odvijajo v Kairu," so še dodali.

Na vprašanje ali popotnikom, ki niso plačali zavarovanja v primeru odpovedi potovanja, v takšnih "izrednih razmerah" vseeno povrnejo denar, pa so nam s Kompasa sporočili, da "denar povrnemo, ko ugotovimo, da so razmere tako nevarne, da je potovanje bolje odpovedati".

S potovalnega centra Sonček so nam sporočili, da nimajo svojih čarterjev v Egiptu. "Sonček Egipt prodaja prek Kompasa, Palme, Varda ali drugih organizatorjev potovanj in se drži njihovih navodil," je sporočila vodja marketinga Nataša Jeza Kotnik.

S Palmo v Egiptu okoli 180 turistov

Poklicali smo tudi potovalno agencijo Palma, kjer so nam povedali, da so stalno v stiku s slovenskimi turisti, ki potujejo v okviru agencije in da so gostje popolnoma na varnem. Leonida Petek Rovšnik iz agencije je zagotovila, da je s turisti, ki s Palmo letujejo v Egiptu, vse v redu in da so po skupinah nastanjeni v glavnem v Šarm el Šejku in Hurgadi, manjša skupina pa je trenutno hotelu v Kairu, kjer od 18. do 7. ure velja policijska ura.

Petek Rovšnikova je tudi povedala, da je skupina danes brez težav opravila ogled Kaira, saj so protesti locirani na točno določenih območjih, drugod pa nevarnosti ni. S Palmo sicer v Egiptu trenutno letuje okoli 180 turistov, približno še enkrat toliko pa jih bo tja odpotovalo čez nekaj dni, saj pričakujejo, da se bo situacija čez konec tedna umirila. Turisti, nastanjeni izven Kaira, po besedah Petek Rovšnikove ne čutijo nobenih posebnih pritiskov.

Več o nemirih v Egiptu si lahko preberete tu.