Vse kaže, da je ravno anonimno pismo Celjana Esada Čehajića, ki ga je konec novembra naslovil na več medijev, sprožilo kriminalistično preiskavo pod taktirko vrhovnega državnega tožilstva in na celjskem sodišču pokazalo na domnevno podkupljivega sodnika Milka Škoberneta. Vendar pa kaznivo dejanje, ki ga je razkril sicer okoreli kriminalec, že obsojen zaradi goljufij, nazadnje pa so ga preiskovali zaradi kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo, ni edino; na dan so prišle še druge sodnikove nečednosti, ki jih bodo policisti razkrili na današnji novinarski konferenci. Sodnik je za težke denarce (gre za več deset tisoč evrov) poskrbel, da so zoper Čehajića odpravili pripor in mednarodno tiralico. Čehajić se zdaj menda skriva na Hrvaškem, tja pa naj bi prišel tudi celjski sodnik po del podkupnine. Marjana Salobirja, direktorja Javnega podjetja Komunala Laško, in Esada Ramića iz znane celjske podjetniške družine, ki je s Čehajićem v sorodu, so kriminalisti prav tako prijeli v sredo zjutraj in sta bila v tej verigi podkupovanja le posrednika. Preiskava zaradi suma kaznivega dejanja po 261. členu kazenskega zakonika se je začela 15. decembra lani.

Po naših podatkih je pri preiskovanju domnevno podkupljivega sodnika svojo vlogo v skladu s svojimi pooblastili odigrala tudi protikorupcijska komisija, česar nam na komisiji uradno sicer niso želeli potrditi. Odgovorili pa so nam, da obravnavajo več postopkov, v katerih se pojavljajo tudi pravosodni funkcionarji. "Komisija je že v preteklosti in tudi danes še obravnava več postopkov, v katerih se pojavljajo tudi različni pravosodni funkcionarji, vključno s sodniki in tožilci, pa tudi odvetniki in notarji. V vseh teh zadevah v okviru svojih pristojnosti sodeluje s kriminalistično policijo, dogodki zadnjih mesecev pa kažejo, da takšno sodelovanje lahko obrodi sadove in komisija verjame, da bo tako tudi v bodoče," nam je pojasnila Barbara Fürst s komisije za preprečevanje korupcije.

Za mnenje, kako lahko aretacija domnevno podkupljivega sodnika, ki za nameček službuje celo na kazenskem oddelku, kjer razsoja tudi o najhujših kaznivih dejanjih, zamaje ugled sodstva, smo vprašali pravnega strokovnjaka dr. Dragana Petrovca, ki je kot prvo poudaril, da je treba korektno vztrajati pri tem, da gre za zdaj le za domnevo, in da se nikogar ne sme prehitro pribijati na križ. "Je pa vsekakor neprijetna zadeva, če se to odkrije pri sodnikih, kar je pri nas sicer prvi primer. Ne vem, ali je tolažba, da česa podobnega v preteklosti še nismo imeli, vendar kaže tudi na določen ugled sodstva, ki ga en tovrstni primer ne bi smel porušiti, tudi če bi se sum potrdil. Tretja dimenzija pa kaže na to, da kontrola obstaja in da je dobro, da obstaja," nam je med drugim povedal dr. Petrovec.