"Lansko poslovno leto je bilo solidno, inštitucija je v dobri finančni kondiciji," je bil na včerajšnji seji sveta zavoda prepričan Gregor Pivec, glavni direktor UKC Maribor. Lani je imel ta zavod 170,4 milijona evrov prihodkov in 170,8 milijona evrov odhodkov ter je tako zapadel na 404.582 evrov primanjkljaja. Letošnji poslovni načrt pa je povsem uravnotežen: odhodki in prihodki naj bi znašali natanko 168,318.443 evrov.

Lojze Grobelnik je uvodoma podvomil o uresničljivosti predloženega finančnega načrta. "Zanima me, koliko je ta finančni načrt realen in ali bo rezultat konec leta takšen, kot ste ga predlagali, ali pa se bomo že ob tromesečju poslovnega izida srečevali z drugačnimi številkami," je izrazil svoj dvom predsednik uprave Moje naložbe.

"Predstavljeni poslovni izid za leto 2010 je zgolj začasen, saj je narejen na podlagi ocene zadnjega trimesečja. Utegne se zgoditi, da bo poslovanje potem okoli pozitivne ničle ali pa bomo celo ustvarili presežek," mu je odvrnil Pivec. Dejansko je bila ob polletju izguba UKC Maribor ocenjena na 1,4 milijona evrov, nato je začela zaradi varčevalnih ukrepov vztrajno kopneti.

"Zakaj je bil strošek podjemnih pogodb lani za kar 500.000 evrov višji od planiranega in zakaj letos rastejo stroški dežurstev," je zanimalo svetnika Aleša Živkoviča. "Stroški podjemnih pogodb so se res povečali, vendar so se ustrezno uskladili s prihodki, zato smo celo izboljšali poslovanje," mu je odgovoril Milan Soršak, pomočnik direktorja za ekonomske zadeve. "Strošek teh pogodb bo letos nekoliko nižji kot lani, ker se bo zmanjšalo število ortopedskih operacij. Lani smo namreč uspeli skrajšati čakalne vrste pri operacijah kolkov na okoli tri mesece, kar je radikalni premik, saj je bila nekoč čakalna doba dve leti."

"Postavka dežurstev se ne bo povečala," pa je Živkoviču obljubil Pivec, "tukaj si puščamo zgolj rezervo zaradi negotovih razmer." "Sistem dežurstva je bil do zdaj med najbolj racionalnimi v Sloveniji," je zatem upravo UKC Maribor hvalila svetnica Štefka Presker: "Če vam bo uspelo izpeljati načrtovani projekt dežurstva, vam bom konec leta prinesla steklenico vina." Svet zavoda je zatem soglasno sprejel predlagani program dela in finančni načrt, je pa hkrati zahteval, da naj uprava pripravi operativni načrt varčevanja in prihrankov stroškov poslovanja ter izvede notranjo revizijo nabave zdravil v obdobju 2008-2010.