Pobudo za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma, na katerem bi odločali o višini rtv prispevka, je v DZ vložil Dejan Kovačevič, ob podpori Civilne iniciative za pravno državo.

Pobudniki referenduma so opozarjali, da je bil leta 2005 sprejet zakon o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki je predvideval RTV prispevek v višini 11 evrov. Novi zakon o RTVS, ki je višino prispevka določal pri 12 evrih, pa je decembra padel na referendumu.

Če je bilo z referendumom zavrnjeno, da bo višina rtv prispevka 12 evrov, potem je popolnoma nemogoče, da politika uveljavlja naročnino v višini 12 evrov preko drugega instrumenta, je v preteklih dneh med drugim pojasnil Rado Pezdir iz omenjen civilne iniciative. Ministrica za kulturo Majda Širca pa je po drugi strani spomnila, da naročniki že dve leti plačujejo rtv prispevek v višini 12 evrov. Sicer pa, kot je v petek napovedal Pezdir, zanje zgodba ni zaključena.

Po poročanju Dela je bil vzrok za naglico pri objavi novele v uradnem listu, da je RTVS z vsakim dnem, ko prispevek še ni bil določen, izgubila okoli 235.000 evrov. Do danes bo proračun največjega medija v državi oškodovan za slabih pet milijonov evrov. Če bi zakon objavili šele v ponedeljek, bi to pomenilo dodatnih 0,7 milijona evrov minusa.