Križaničevo razrešitev je računsko sodišče predlagalo 12. januarja zaradi ugotovljene hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja finančnega ministrstva v primeru revizije prodaje državnega deleža v Splošni plovbi. "Ne gre za nespoštovanje institucije računskega sodišča," je današnjo odločitev, da Križaniča ne razreši, branil Pahor ter spomnil na svojo diskrecijsko pravico, da se odloči sam.

Pahor, kot je dejal, ni z levo roko odklonil poziva računskega sodišča. Zahteval je pojasnila in finančno ministrstvo mu je posredovalo odgovor na 141 straneh, v katerih ocenjuje, da se je na zahteve računskega sodišča odzvalo pravočasno in primerno. Tudi Križanič je danes dejal, da so na ministrstvu v zvezi s pozivom računskega sodišča izvedli vse, kar je bilo v njihovi moči.

Pahor meni, da se je odločil prav. Kot je dodal, se je o pozivu računskega sodišča posvetoval z več neodvisnimi strokovnjaki, med katerimi ni bilo praktično nikogar, ki ga ne bi opozoril, da Križanič odpravlja nekatere nepravilnosti iz preteklosti, hkrati pa mora urejati težave, s katerimi se soočamo danes. Vsi so menili, da gre odprava nepravilnosti v pravo smer, je dejal.

"Danes vam ne znam in nočem povedati, kakšna bo moja naslednja odločitev, če bom pozvan h kakšni novi razrešitvi ministra oz. ministrice," je dejal premier in dodal, da bo vsakič znova pretehtal razloge in se odločil, če bo poziv sprejel ali ne.

Ob tem je ponovil, da zakon o računskem sodišču upošteva delitev oblasti in pristojnosti med njimi. Če bi imelo računsko sodišče možnost razreševati ministre, bi to pomenilo, da ta oblast ni ločena, je opozoril. "Ravnam v skladu s pravnim redom, s tem da nase prevzamem odgovornost, da sem se odločil drugače, kot mi je predlagalo - ne naložilo - računsko sodišče," je dejal.

Drugi ministri diskrecijsko pravico premiera razumejo. "Nihče me ni vprašal o moji odločitvi," je še povedal Pahor.