Na ministrstvu za obrambo pojasnjujejo, da državni prostorski načrt za osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna obsega posodobitev infrastrukture vadišča v Postojni, ki je nujna zaradi prilagoditve in posodobitve vojaškega logistično-infrastrukturnega sistema.

Načrt sicer obsega 152,4 kvadratnega kilometra površine. Območje, ki je namenjeno izvajanju obrambne dejavnosti (vadišče Poček in strelišče Bač), obsega 33,5 kvadratnega kilometra, območje povezav 0,6 kvadratnega kilometra, varnostno območje pa 118,6 kvadratnega kilometra. Območja, namenjena izvajanju vojaških vaj, torej obsegajo dobro petino celotne površine, predvidene v prostorskem načrtu.

Ministrstvo tako med drugim načrtuje prostorsko ureditev vadišča Poček, strelišča Bač, povezave med vadiščema Poček in Bač ter povezovalne ceste med vojašnico Pivka in streliščem Bač. Ob nekaterih infrastrukturnih projektih so načrtovani tudi opozorilni sistemi na cestah, ki potekajo skozi območje državnega prostorskega načrta, in okoljevarstveni ukrepi. Varnostno območje tako zagotavlja varnost ljudi, živali in okolja med izvajanjem vadbenih dejavnosti, zagotavljajo na Morsu.

Na območju državnega prostorskega načrta je po njihovih navedbah skupno tako načrtovanih 88 objektov, ki so namenjeni višji kakovosti razmer za izobraževanje, usposabljanje in urjenje rodov SV na kopnem in v zračnem prostoru ter ohranjanju in izboljšanju namestitvenih zmogljivosti SV.

Ministrstvo je z načrtom decembra lani že seznanilo župane posameznih občin, ki ležijo na območju državnega prostorskega načrta - Postojne, Pivke, Ilirske Bistrice, Cerknice in Loške doline. V času javne razgrnitve načrta od 4. januarja do 2. februarja 2011 pa so v občinah organizirane tudi informacijske točke.

Novi prostorski načrt sicer v največji meri posega na ozemlje Občine Pivka. Zajema tudi znatna območja v občinah Postojna in Ilirska Bistrica, v manjši meri pa tudi ozemlja na območju občin Loška dolina in Cerknica. Strelišče Bač se medtem večinoma nahaja na območju občine Ilirska Bistrica, vadišče Poček pa na območju občine Postojna. Zlasti tam projektu niso naklonjeni.

Kot so za STA pojasnili na postojnski občini, se je 70 odstotkov Postojnčanov že 15. oktobra 2000 na posvetovalnem referendumu izreklo za ukinitev vojaškega poligona Poček. Zato Občina Postojna toliko bolj "odločno nasprotuje" kakršni koli širitvi območja z državnim prostorskim načrtom. "V sedanji zasnovi je območje po nepotrebnem zasnovano preširoko in tako, da ogroža vitalne interese nadaljnjega razvoja Občine Postojna," še poudarjajo.

Še ostrejši so nekateri Postojnčani, ki med drugim opozarjajo na škodljive posledice dejavnosti na Počku za občutljivo kraško okolje. Napovedujejo, da se bodo širitvi vadišča odločno uprli.

Da predlagane rešitve "zelo posegajo v življenje ljudi na notranjskem in razvoj tega prostora, kjer gre za izjemno bogato naravno področje z kraškim terenom", so opozorili tudi v postojnskem LDS. Občinska svetnika LDS Iztok Podbregar in Uroš Petohleb zato pozivata predlagatelja, da pozorno posluša predloge lokalne skupnosti, predvsem občanov in prebivalcev v neposredni soseščini osrednjega vadišča.

Emil Rojc, župan občine Ilirska Bistrica, kjer se nahaja strelišče Bač, pa je za STA pojasnil, da se občina glede umeščanja vadišča v prostor ne more opredeljevati, da pa je občanom na voljo za pojasnila v zvezi z vadiščem. "Poleg tega bo občina podala svoje predloge za omilitev vpliva vadišča na prostor v naši občini," še zatrjuje Rojc.

Da so do tovrstnih ureditev zadržani, so za STA pojasnili tudi na Občini Cerknica, na katero sicer seže le tako imenovani vplivni pas. Kot so zapisali, ni čisto jasno, kaj to pomeni v prihodnje, predvsem, če bodo vojaške vaje pogostejše. Pričakujejo, da se bo pripombe "prizadetega prebivalstva, tudi v sosednjih občinah upoštevalo v največji možni meri".

Javna razgrnitev državnega prostorskega načrta sicer traja še do 2. februarja in v tem času je pričakovati še več zanimivih razprav.