Ob predstavitvi prioritet je premier Borut Pahor poudaril, da ne vidi razloga, zakaj volitve ne bi bile redne, torej leta 2012. Prepričan je, da se bodo rezultati trdega dela vlade do tedaj poznali. "Sem predsednik vlade, ki vodi predan kolektiv ministric in ministrov, ki mislijo s svojo glavo in so suverene osebnosti, v času, ki ni lahek. Moja naloga je, da svoje delo opravim po svoji najboljši vesti in tako, kot sem prisegel. Tako bom tudi storil," je včeraj zagotovil Pahor.

Zavrnjen Erjavčev predlog

Na klavzuri je prvak DeSUS Karl Erjavec predlagal, da bi koalicija umaknila zahtevo za ustavno presojo referendumske pobude o pokojninski reformi, s sindikati pa bi skušali doseči soglasje glede podaljševanja pokojninske dobe. Poleg tega naj bi spremenili interventni zakon, tako da bi se pokojnine letos uskladile polovično in ne le četrtinsko. A je bil Erjavčev predlog po naših informacijah na klavzuri zavrnjen - še zlasti naj bi bil izpostavljen resen dvom o pripravljenosti sindikatov na dogovor. Minister za delo Ivan Svetlik je že popoldne poudaril, da se je vlada s sindikati veliko pogovarjala in v zakon vključila veliko njihovih predlogov. "Manevrskega prostora za tisto, kar so sindikati predlagali, zato nimamo," je dejal Svetlik. In dodal, da je vlada vedno za dogovarjanje, a morata biti za to obe strani.

Tudi predsednica LDS Katarina Kresal je prepričana, da se je vlada o pokojninski reformi dolgo pogovarjala, prisluhnila je sindikatom, veliko na začetku predvidenih ukrepov so omilili. Pokojninska reforma je bila sprejeta pred kratkim, koalicija z izjemo DeSUS stoji za njo in zato po njenem prepričanju ni nobenega razloga, da bi postopek še enkrat odpirali. "Če pa DeSUS resnično skrbi usoda funkcioniranja države zaradi pokojninske reforme, bi bilo morda smiselno, da se aktivno vključi v kampanjo proti referendumu oziroma v osveščanje ljudi, zakaj je pokojninska reforma dobra," je dejala prvakinja LDS.

Vsaka pobuda, ki lahko reši vsebino pokojninske reforme, je dobrodošla, pa je poudaril prvak Zares Gregor Golobič. Se pa boji, da se tudi tokrat potrjuje, da smo v Sloveniji vsi za reforme, ampak pod pogojem, da se nič ne spremeni. Sprejeta pokojninska reforma in njena vsebina je po Golobičevih besedah minimum, ki je še vzdržen, saj zagotavlja približno stabilne javne finance, povečuje stabilnost pokojninskega sistema in vse druge posledice ohranja v vzdržnem okviru. Odpoved temu bi po njegovem prepričanju pomenila, da ne moremo več govoriti o pokojninski reformi.

Od razvojnih prioritet k slovenskim vojakom v Afganistanu

Premier Borut Pahor je včeraj poudaril, da bo poleg razvojnih prioritet treba razčistiti še nekaj političnih vprašanj, ki v določeni meri razdvajajo koalicijske partnerje. Ob tem je izpostavil vprašanja, povezana z napotitvijo in odpoklicem naših vojakov v misijah, ter vprašanje družinskega zakonika. Razprave o političnih vprašanjih se bodo lotili na današnjem kolegiju pri predsedniku vlade.

V Zares pričakujejo, da bodo tako danes odprli čim več vprašanj, ki jih je v preteklih dneh izpostavila njihova stranka. Kot je znano, je Zares na svoj spisek ukrepov za deblokado Slovenije med drugim uvrstil prekinitev pogodbe s Patrio, določitev datuma odhoda slovenskih vojakov iz Afganistana in zamrznitev nadaljevanja projekta TEŠ 6. Po njihovem prepričanju so nujne tudi nekatere spremembe ustave, volilne in referendumske zakonodaje. Tako se zavzemajo za ureditev možnosti razpisa predčasnih volitev, za drugačno ureditev razpisa referenduma, za določitev nezdružljivosti županske in poslanske funkcije, za zmanjšanje števila ministrstev pred naslednjimi volitvami... Prav tako pa naj bi koalicija po pričakovanju Zares sprejela skupno oceno o nesprejemljivem ravnanju stranke DeSUS pri pokojninski reformi in proračunu. V LDS menijo, da je vprašanje ustavnih sprememb in sprememb referendumske in volilne zakonodaje vezano na široko razpravo in dolgotrajen postopek sprejemanja. Vendar bi bilo po njihovem mnenju vredno poskusiti z dograjevanjem volilne zakonodaje ter z ločitvijo poslanske in županske funkcije. Podpirajo tudi pričakovanja Zares glede sprejema jasne odločitve v povezavi z usodo pogodbe s Patrio ter sodelovanjem slovenskih vojakov v Afganistanu.

Klikni za povečavo.