"Končajmo, kar smo začeli, zaključimo klavzuro z jasnim seznamom razvojnih ukrepov," je v izjavi novinarjem na sedežu LDS pred začetkom razvojne klavzure dejala Kresalova. Ko bodo to sprejeli, bo to "jasen pokazatelj, ali ima ta koalicija še naprej minimalni skupni imenovalec in potem bodo politične razprave še smiselne. Če pa se niti o tej listi ukrepov ne moremo dogovoriti, potem je vprašanje, kako naprej".

Kresalova pričakuje, da bodo danes sprejeli seznam razvojnih ukrepov, ki so ga predsedniki koalicijskih strank in nekateri ministri oblikovali minuli teden. Določeni so nosilci in roki, gre za operativen dokument za vodenje dela vlade za prihodnje leto, pravi Kresalova. Država namreč potrebuje razvojno vodenje in razvojno odločanje: "Ljudje potrebujejo službe, potrebujejo plače in verjetno manj od tega ustavne spremembe."

V DeSUS bodo podprli predčasne volitve

Na zagotovitev DeSUS, da bo podprl ustavne spremembe in predčasne volitve, če jih bodo tudi ostali koalicijski partnerji, pa Kresalova odgovarja, da smo v časih, ki zahtevajo jasno operativno delovanje. Ljudje od vlade pričakujejo, "da jim bo pokazala, da država ne potrebuje odrešenika in da zna peljati zadeve".

Tudi prvak Zares Gregor Golobič danes pričakuje zlasti pogovor o gospodarskih vprašanjih, pričakuje pa, da bodo koalicijski partnerji povedali, kdaj bo primeren trenutek, da se pogovorijo tudi o političnih vprašanjih. Prav zato Zares ne bo nasprotoval, če se bodo danes odprla tudi ta razprava.

Pozdravlja vsak premik ter širšo razpravo o problemih, "da se vidi dolgoročnost in usodnost teh odločitev", je novinarjem dejal pred vladnim poslopjem. Predčasne volitve je, poudarja, minuli teden omenil v kontekstu nujne odprave "blokad".

Golobič: Če nisi zainteresiran, je vsaka odločitev težka

Prvi odzivi koalicije na pobude Zares za ustavne spremembe so skeptični, toda Golobič odgovarja, "da če nisi zainteresiran za rešitev, je vsaka odločitev težka". Odzivi po njegovem niso bili najbolj pretehtani in so v večji meri, kot da bi govorili o njihovih pobudah, govorili o tistih, ki te odzive dajejo. Glavna preokupacija mnogih izmed teh, ki so odzive dajali, je to, "koliko časa bodo še na neki funkciji, ne pa kaj se bo dogajalo z državo v prihodnje".

Na trditve opozicije, da so predčasne volitve dokaj hitro možne tudi brez ustavnih sprememb, pa Golobič odgovarja, da "smo zato šli že trikrat na predčasne volitve". To je izjava, ki po njegovih ocenah ne vzdrži. Akterji v SDS so namreč v času Janeza Drnovška podobne predloge ustavnih sprememb zavrnili, pravi Golobič in dodaja, da bo tudi letos na preizkušnji verodostojnost tovrstnih njihovih izjav.

DeSUS na klavzuro s konkretnimi predlogi

DeSUS na klavzuro prihaja s konkretnimi predlogi. Zavzemajo se za to, da bi koalicija umaknila zahtevo za ustavno presojo referendumske pobude o pokojninski reformi, s sindikati, ki se zavzemajo za referendum, pa bi skušali doseči soglasje glede podaljševanja pokojninske dobe. Predsednik stranke Karl Erjavec bo pobudo predstavil na razvojni klavzuri.

Danes je pričakovati pestro razpravo, saj vsaka od koalicijskih strank na mizo daje številne pobude in zahteve. Ob soočanju z izzivi v gospodarstvu pa koalicijo pesti razhajanje pri nekaterih ključnih političnih vprašanjih.