Vlada naj takoj začne s pripravo ustreznih ustavnih in zakonskih sprememb za odpravo nedoslednosti slovenske ustavne ureditve parlamentarnega političnega sistema, je eden od predlogov Zares v dokumentu, ki ga je deloma že predstavil koalicijskim partnerjem na razvojni klavzuri, deloma pa ga bo v ponedeljek.

Zadeve v Zares ocenjujejo kot zelo resne, zahtevajo odpravo blokad ter še, da se začnejo "resno pogovarjati o resnih stvareh" in da se politika odmakne od piarovskih zadev.

Preberite si, kakšne spremembe ustave zahtevajo v stranki SDS.

Sprememba ustave je nekaj, kar je treba v dialogu spremeniti in najti najboljšo rešitev, je poudaril Golobič. "Če je treba, da se te blokade sprostijo, nič hudega, če se zgodijo predčasne volitve," pravi. Dodaja še, da nimajo težav s tem, da bi o ustavnih spremembah razmišljali skupaj z SDS.

Tri blokade po Zaresovo

1. Opravilna nezmožnost političnega razreda

V Zares opravilno nezmožnost političnega razreda utemeljujejo z nepripravljenostjo pretežnega dela političnega razreda, da svojo osrednjo pozornost posveti oblikovanju in sprejemanju dolgoročnih razvojnih odločitev, da preneha s permanentno volilno kampanjo in licitacijo strankarskih interesov, da opusti logiko izključevanja, izsiljevanja in demontiranja vseh institucij države. Vse to pa glede na navedbe v dokumentu prinaša neučinkovitost in vse večje nezaupanje v demokracijo.

Pri tej točki so navedli primer, ko slovenska politika pri pomembnih reformah uporablja naslednjo preizkušeno formulo: "Smo za spremembo, ampak (če in dokler - se nič ne spremeni)." Za drug primer navajajo zniževanje stroškov javnega sektorja, za katerega naj bi v koaliciji obstajalo soglasje. "A tudi tu pokaže, da je soglasje o cilju eno, tak cilj uresničiti in se soočiti s ceno, ki jo je za to treba plačati, pa nekaj povsem drugega," so zapisali v Zaresu.

Pokritizirali pa so tudi opozicijo, konkretno največjo opozicijsko stranko SDS, ki po navedbah Zares vlada največje napore v ustvarjanje in prikazovanje negativnih okoliščin pod kratkovidnim in samouničujočim geslom: "Slabše kot je, bolje je (za nas)."

"Skratka, politika, ki zaradi miru v hiši, strankarske škodoželjnosti, koketiranja z javnim mnenjem ali iz drugih razlogov ne sprejema nujnih odločitev oziroma ne spremlja neizvrševanja dogovorjenih politik in ob tem ne ukrepa, predstavlja opustitev temeljne odgovornosti glede upravljanja javnih zadev, varovanja javnega interesa in dolgoročnega vzdržnega razvoja Slovenije. Tej blokadi sopripada druga - vzajemno se hranita in ohranjata: nedomišljen politični sistem."

2. Sistemska brezpotja političnega sistema

Drugo blokado po navedbah v dokumentu predstavljajo nedoslednosti slovenske ustavne in zakonodajne ureditve parlamentarnega političnega sistema. "Gre za vrsto pomanjkljivosti in protislovnosti, ki onemogočajo ali vsaj zelo zmanjšujejo možnost učinkovitega in transparentnega izvajanja nalog in pooblastil posameznih vej oblasti. Pretežnemu delu političnega razreda iz zgoraj opisanih razlogov takšno stanje ustreza, zato je doslej praktično vsak poskus, da bi te ovire odpravili, neslavno propadel."

3. Diktat hitrega zmanjševanja proračunskega primanjkljaja vodi v odpoved razvoju

V dokumentu je zapisano, da ekonomisti opozarjajo, da Slovenija nima prave izbire - mora slediti zapovedim Evropske komisije. V nasprotnem primeru tvega zmanjšanje bonitetne ocene in podražitev posojil. Zato v Zares pričakujejo, da bo v kratkem opravljena strokovna, široka in temeljita razprava o vprašanjih, ki bodo odločilno vplivala na prihodnji dolgoročni položaj in razvoj Slovenije.

V strankarskem dokumentu so skovali tudi nabor ključnih predlogov za odpravo blokad, ki bi omogočal prihodnji razvoj. Preberite si jih tukaj.