Gjerkeš se je v ponedeljek popoldan udeležil prednovoletne zabave, ki so jo imeli s sodelavci SVLR v lokalu v neposredni bližini sedeža SVLR za Bežigradom. Zabava se je zavlekla do pol četrte ure zjutraj, po njej pa se je Gjerkeš usedel za volan službenega audija A6, ki ga lahko uporablja tudi za zasebne namene, in se odpeljal domov. Na ljubljanski obvoznici mu je spustila desna sprednja pnevmatika, zato je vozil počasi, pojasnjuje Gjerkeš in "kot kaže, sem pritegnil pozornost policijske patrulje, ki me je ustavila", dodaja. Alkotest je pokazal 0,64 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, zaradi česar je do 11. ure dopoldan ostal v pridržanju.

Vsesplošno obžalovanje

Kot pravi, šoferja, ko se je vračal domov, ni bilo v službi, če bi lahko, pa bi zdaj ravnal drugače. Zaveda se, da zanj veljajo višji standardi, ker je ministrovanje 24-urno delo, in dogodek obžaluje. Gjerkeš upa, da se bo lahko vrnil na fakulteto. Kot pravi, ga služba ne čaka, zato bo nekaj časa še prejemal nadomestilo plače, ki mu kot (nekdanjemu) ministru pripada.

Dogodek obžalujejo tudi v DeSUS, katere član je Gjerkeš. Predsednik stranke Karl Erjavec je včeraj dejal, da je tako ravnanje v nasprotju z etiko stranke in da mora biti minister zgled državljanom. Še posebej bode v oči dejstvo, da se je to zgodilo nekaj ur po tem, ko je državni zbor sprejel novo prometno zakonodajo, ki uvaja še večje kazni za voznike, ki vozijo pod vplivom alkohola. Človeško se je motiti, pravi Erjavec, a kljub temu se v DeSUS strinjajo, da Gjerkeš ne more več opravljati ministrske funkcije. Po strokovni plati jo je sicer - glede na okoliščine - opravljal vrhunsko, pravi Erjavec.

Da je minister Gjerkeš "svoje ministrsko delo opravljal zelo učinkovito, posebno na področju črpanja evropskih sredstev", meni tudi premier Borut Pahor. In dodaja, da bo Slovenija v letošnjem letu od predvidene dobre milijarde evropskih sredstev izkoristila dobrih 700 milijonov evrov, kar je 100 milijonov več kot v lanskem letu in daleč največ v vseh dosedanjih letih črpanja evropskih sredstev. Pri tem pa Pahor vidi predvsem zasluge ministra Gjerkeša.

Preberite tudi komentar Mojce Zorko: Gjerkeš brez izbire

V DeSUS pohiteli z novo kandidatko

Predsednik vlade bo že v prihodnjih dneh s predsednikom DeSUS in ostalima predsednikoma koalicijskih strank začel pogovore o novem kandidatu oziroma kandidatki za izpraznjeno ministrsko mesto. V DeSUS so pohiteli, saj je kadrovska komisija stranke Dušo Trobec Bučan na včerajšnji dopisni seji že potrdila kot možno kandidatko, danes pa bo o tem odločal še izvršni odbor stranke. Po navedbah v stranki upokojencev naj bi se z njihovo izbiro načelno strinjal tudi Pahor. Trobec - Bučanova je članica DeSUS, po izobrazbi je diplomirana pravnica, na SVLR pa je prišla z ministrstva za pravosodje po tem, ko je mesto državne sekretarke zapustila Meta Vesel Valentinčič.

A je v koalicijskih strankah že mogoče slišati pomisleke, ali to ministrsko mesto sploh še pripada stranki DeSUS. Kot poudarjajo, namreč DeSUS nekaterih najpomembnejših projektov te vlade, kamor nedvomno sodi zlasti pokojninska reforma, ne podpira. Zato že napovedujejo, da pri predlogu kandidata za novega ministra iz vrst DeSUS ne bodo tiho oziroma bodo postavili vprašanje, ali ne bi morda kandidata za to mesto raje predlagali v poslanski skupini Franca Žnidaršiča, ki pogosto rešuje koalicijo. Prav tako pa je v vladnih strankah mogoče slišati pomisleke, ali je to ministrsko mesto sploh potrebno oziroma ali ne bi bila njegova ukinitev prvi prispevek k racionalizaciji števila resorjev.

Pravilna in pričakovana odločitev

Prvi odmevi na Gjerkešev odstop so si zelo podobni: odločitev je bila pričakovana in pravilna. Predsednik države Danilo Türk je včeraj v oddaji Studio ob 17 na Radiu Slovenija dejal, da v luči tega, kar je znanega, verjame, da je Gjerkeševa odločitev pravilna. "On se je tako odločil in mislim, da se je prav odločil," je dejal predsednik države.

V SD označujejo Gjerkešev odstop kot zelo odgovorno dejanje. Tako zato, ker se od predstavnikov oblasti in visokih državnih funkcionarjev pričakuje, da so zgled ostalim državljankam in državljanom, še posebej pa v luči nedavno sprejete strožje prometne zakonodaje. "Verjamemo, da je minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z današnjim odstopom postavil visok etični in moralni standard, ki ga v stranki SD pozdravljamo," dodajajo socialni demokrati.

Odstop ministra, "ki je v trenutku, ko se sprejema tudi ostre ukrepe zoper alkoholizem za volanom, storil prekršek, ki si ga ne bi smel privoščiti", v Zares ocenjujejo kot pričakovano potezo. Po besedah sekretarja stranke Bogdana Biščaka je namreč biti za volanom s takšno vsebnostjo alkohola, neodgovorno ravnanje, zato je odstop edina pravilna poteza.

Tudi poslanec SDS Vinko Gorenak je Gjerkeševo potezo ocenil kot razumno in pravo, saj je ravnal tako, kot bi ravnal katerikoli minister v drugih demokratičnih državah EU. Tudi reakcija predsednika vlade je po Gorenakovem prepričanju v redu. Bi si pa sam veliko bolj želel odstopa pravosodnega ministra ali notranje ministrice, "ki delata državi in državljanom veliko škodo".