Gre za to, da Gjura že leta trdi, da je po pogodbi z gradbenim podjetjem Gippos iz leta 2002, ki ji stanovalci BS3 oporekajo, lastnik šestih gradbenih parcel, kjer bi lahko po bivšem prostorskem aktu gradil garažne hiše.

Kar pa bo verjetno precej težko, posebno po zadnjih, za stanovalce ugodnih sodbah, ki se v vseh možnih različicah in na vseh mogočih stopnjah vlečejo že skoraj 10 let. V prvi vrsti gre stanovalcem na roko januarska razsodba okrožnega sodišča, da so prodajne pogodbe med Gjuro in podjetjem Giposs, ki je gradilo sosesko, nične, zanje ugodna pa je tudi julijska odločitev vrhovnega sodišča, da si blokom pripadajoča zemljišča ne morejo lastiti Giposs, Gjura ali občina, temveč bi morali v zemljiški knjigi biti vpisani etažni lastniki. Zato je vrhovno sodišče nižjestopenjskima naložilo, naj ugotovita, katera so ta sporna zemljišča.

Okrožno sodišče je nato stranema v enem od štirih postopkov predlagal mediacijo, do katere pa je Koren skeptičen: "Gjura je večkrat ponudil, da bi zidal garaže, pri čemer nikoli ni povedal, koliko bi stali parkirni prostori za stanovalce. Ideje o primerni ceni je imel pred leti župan Janković, ko je poskušal pomagati s poravnavo, vendar Gjura nikoli ni rekel, da se s temi cenami strinja."

Zadeve le še dodatno zapleta tudi nov občinski prostorski načrt, ki za spornih šest parkirišč ob Vojkovi cesti ne predvideva gradnje nad zemljo. "Kar pomeni, da je Gjura kot potencialni investitor v povsem drugačnem položaju. Prej je lahko računal na zaslužek z gradnjo nad zemljo, s čimer bi lahko pokril tudi stroške gradnje garaže pod zemljo, zdaj pa te računice ni več. Še posebno če upoštevamo še naš argument, da je ta zemlja naša in bi jo moral odkupiti, je vse skupaj še teže izvedljivo. Mogoče pa so rešitve drugje, da tu pač ostanejo parkirišča in da se garaže delajo nekje v bližini," pravi Koren.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če mediacija ne bo uspešna, odvetnik odgovarja, da ne bo nič kaj drugače kot danes in da bodo počakali na pravnomočnost sodbe okrožnega sodišča o ničnosti pogodb med Gipossom in Gjuro, ki bo odločujoča za vse sodne postopke glede lastništva parcel v soseski in bližnjih parkirišč.