"Nikoli nisem in ne bom povezoval morebitne odločitve Slovenije o sprejemu zapornika iz Guantanama s srečanjem z Obamo v Beli hiši," je ponovil Pahor.

"Pod častjo bi mi bilo in bilo bi me sram, če bi komurkoli, jaz ali moji sodelavci, rekli, da bomo sprejeli enega od zapornikov iz Guantanama, če bomo sprejeti v Beli hiši. To bi pomenilo neko nesamozavestno zunanjo politiko. In mi nimamo nesamozavestne zunanje politike. To vam lahko zagotovimo, saj sem zanjo soodgovoren."

"Kakšen vtis so dobili ameriški diplomati, je njihova stvar," je povedal Pahor. " Mi tega ne bomo komentirali, ker želimo ohraniti prijateljske odnose z ZDA.

WikiLeaks: Pahor z Američani tudi o železnicah in JEK 2

"V moji pisarni se ni sklenil noben posel"

"Jaz nisem sedel s predsednikom Westinghousea in nisem rekel, da bo dobil posel. V moji pisarni se ni sklenil noben posel," je Pahor odgovoril na novinarsko vprašanje, ali se je dogovarjal za posel o JEK.

Pahor je državljanom sporočil, da Imajo vlado, ki vodi suvereno zunanjo politiko, da ni treba nobenega biti sram in da predsednik vlade ni prekoračil nobenih pooblastil. Prekoračil pa bi jih, če bi dal obljubo, da bodo dobili posel. Vendar pa kaj takšnega ni nikjer zapisano, ker mi kaj takega ne pade na pamet."

Janša ob objavi depeš pričakuje obtožni predlog proti Pahorju

Na vprašanje, zakaj je sam iskal kontakt z odpravnikom poslov, je Pahor odgovoril, da ni obiskal le veleposlaništva ZDA, temveč tudi druga veleposlaništva.