Objava "depeše" je kljub tem zanikanjem v Sloveniji sprožila niz kritičnih ocen. Oglasil se je tudi predsednik države Danilo Türk, ki ocenjuje, da so taka dogovarjanja med obiskom Pahorja v ZDA, če držijo navedbe v medijih, neprimerna in niso skladna z načeli in interesi slovenske politike. Objava zaupnih dokumentov in depeš na spletnih straneh Wikileaksa pa bo imela po mnenju predsednika države neugodne posledice na mednarodne odnose in zaupanje med državami.

Od državnih organov se je na to temo oglasila tudi protikorupcijska komisija. Sporočili so, da bodo "depešo" preučili z vidika dopustnosti mej še legitimnega političnega dogovarjanja v odnosu do zakonov in predpisov. Če je predsednik vlade Borut Pahor res dajal obljube o zadevah, o katerih bi moral pred tem odločati državni zbor, potem je ravnal v nasprotju z veljavno zakonodajo, pravi pravni strokovnjak Rajko Pirnat in dodaja, da morebitna koruptivnost pri tem ni bistvena. Kritikam na Pahorjev račun se pridružuje tudi dolgoletni diplomat in predsednik društva za mednarodne odnose Jožef Kunič. Skrajno nenavadno je, pravi Kunič, da predsednik vlade neke države obišče veleposlaništvo druge države in se tam sreča z odpravnikom poslov.

Vodja največje opozicijske stranke Janez Janša je "depešo" izrabil za nov napad na državno tožilko Branko Zobec Hrastar, ki je spisala obtožbo zopet njega in še štiri osumljene podkupovanja pri nakupu oklepnikov patria. Če je ta tožilka, pravi Janša, znala zoper njega napisati obtožnico na podlagi neugotovljenega kraja, dne in načina, bo zdaj lahko delo zanjo spisati obtožnico zoper Boruta Pahorja, saj je glede na "depešo" vse znano, kje, kdaj in kako se je Pahor dogovarjal o podkupovanju. Takih trgovanj v mandatu njegove vlade ni bilo, je še zatrdil Janša in se pohvalil, da ne samo, da je bil pri ameriškem predsedniku Georgeu Bushu, ampak je ta obiskal Slovenijo.

Ob pripombi, da nas ob tej "depeši" lahko skrbi, kako v resnici delujejo diplomatski kanali, se je na Janšev izjave odzvala predsednica LDS Katarina Kresal. Enako nas mora skrbeti, pravi Kresalova, če se opozicijski prvak nemudoma postavi v vlogo generalnega državnega tožilca in konkretnemu tožilcu naloži, koga naj obdolži kaznivega dejanja. Očitno stari vzorci razmišljanja in ravnanja, ohrabljeni s porastom javnomnenjske podpore, pri Janezu Janši že bijejo na plan.