"Na tej tiskovni konferenci imate opravka s štirimi politiki, ki sodelujejo v nekem resničnostnem šovu, a imajo malo časa in energije za ustvarjanje svoje javne podobe," je uvodoma na novinarski konferenci na sedežu Zares dejal predsednik stranke in minister za visoko šolstvo Golobič. Ministre Zares po njegovem odlikuje zlasti usmerjenost v delo na resorjih. Pri predstavitvi dela so izpostavili dialog ter vključevanje civilne javnosti pri pripravi predpisov.

Po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs so med opravljenim delom stvari, "ki bodo prijemale dalj časa", toda sistemsko so vzpostavili mehanizme, "zaradi katerih bo naša država boljša". Med uresničenimi cilji je navedla izboljšanje poslovnika vlade ter sistemski okvir boljše priprave predpisov. Pri tem gre zlasti za sodelovanje javnosti pri sprejemanju predpisov, je pojasnila. Izpostavila je še sistemsko ureditev podpore nevladnim organizacijam ter zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je poudarila, da so bili med cilji stranke prizadevanja za spodbujanje odprtega trga in konkurenčnosti ter spodbujanje podjetij k ustvarjanju visoke dodane vrednosti. Zaradi gospodarske krize so po njenih besedah "skoraj obupali" in posegli po drugačnih ukrepih, tudi v reševanje slabih podjetij. Kljub temu pa cilj ministrstva ostaja vlaganje sredstev v zdrava podjetja. V ta namen so po navedbah Radićeve iz gospodarskega resorja namenili preko 500 milijonov evrov, skupaj s sredstvi drugih resorjev pa okoli milijardo evrov. Ključna naloga ministrstva ostaja priprava nove politike konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Gre za ustvarjanje bolj konkurenčnega okolja, za ukrepe na področju trga delovne sile, davčne politike in odpravljanja administrativnih ovir. Ta področja namreč sedaj našo državo "tiščijo dol" na lestvici konkurenčnosti, opozarja Radićeva. Za kulturno področje pa je po besedah ministrice Majde Širca sedaj mogoče "celo pet minut raja", saj so ohranili stabilnost in povečevali proračun na področju kulture. Toda to obdobje je bilo čas brez pravljic, treba se je bilo "boriti za kulturo".

Tudi tokrat se ni izognila zakonu o RTVS. Očitki, da zakon uvaja komercializacijo, tajkunizacijo in privatizacijo, so po njenem "trije prispevki k slovenski blaznosti". Ko gre za področje visokega šolstva pa gredo kritike ministra Golobiča dlje od kritik, ki segajo v mandat Janeza Janše. Po njegovih besedah imamo opravka z več kot 20-letno stagnacijo na področju vlaganja v raziskave in razvoj. V to zato ministrstvo vlaga bistveno več sredstev.

V SDS kritični do dela ministrov Zares

V SDS so se odzvali na današnjo predstavitev dosežkov dveh let ministrovanja štirih ministrov stranke Zares. Med drugim opozarjajo na politično kadrovanje na več področjih, prezadolženost in nelikvidnost gospodarstva ter problem brezposelnosti. Na področju svobode tiska pa se Slovenija približuje državam z omejeno medijsko svobodo, menijo v SDS.

V odboru za gospodarstvo pri strokovnem svetu SDS so v odzivu na delo gospodarskega ministrstva, ki ga trenutno vodi Darja Radić, ocenili, da se je konkurenčnost gospodarstva zmanjšala. Slovenija je po njihovih navedbah v zadnjem obdobju izgubila predvsem stroškovno konkurenčnost, saj je rast stroškov dela prehitela rast produktivnosti za šest odstotkov. "Pričakujemo lahko tudi, da bodo v prihodnosti gospodarski prostor dodatno pretresli nekateri stečaji in prisilne poravnave," so zapisali. Ukrepi, ki jih je sprejela vlada, so po njihovem mnenju v glavnem neučinkoviti ali pa ne delujejo.

Na področju javnega sektorja je vlada po mnenju strankinega odbora za javno upravo s pogajalsko nespretnostjo in ravnanjem po načelu "varčujmo, pa naj stane, kolikor hoče", povzročila veliko škodo, ne da bi dosegla kakšne varčevalne učinke. Kritike na resorno ministrico Irmo Pavlinič Krebs letijo tudi zaradi stavke javnega sektorja in zaradi velike rasti števila zaposlenih v javnem sektorju, "ki bi jo moral nadomestiti trend zniževanja". V javni upravi se je po njihovem mnenju zaradi pomanjkanja političnega vodenja in podpore ustavil tudi razvoj e-uprave, kar je še posebej zaskrbljujoče v času gospodarske krize.

Na področju visokega šolstva, znanosti in tehnologije, ki ga vodi minister Gregor Golobič, vidijo v pristojnem odboru pri strokovnem svetu SDS resne pomanjkljivosti na področjih visokošolskih institucij, regulacije visokega šolstva, zakonodajnih okvirjev. Problem so po njihovem mnenju tudi škodljive spremembe sistema visokošolskih programov, področje znanstveno-raziskovalnega dela, tehnologije in informacijske družbe.

V strankinem odboru za kulturo pa so v svojem poročilu o dosedanjem delu kulturnega ministrstva pod vodstvom Majde Širca zapisali, da postajajo osrednji mediji zgolj orodje politične oblasti. Opozarjajo tudi na netransparentno in nenamensko razdeljevanje javnih sredstev ter na pomanjkljivo skrb za slovenski jezik in za investicije v kulturo. Pri pripravi zakonodaje, ki bo po njihovem mnenju škodila slovenski medijski krajini, so omenili tudi nedavno sprejeti zakon o Radioteleviziji Slovenija. Kulturno ministrstvo tudi ne uresničuje zakonskih zavez na področju kulturne dediščine, menijo.