Raziskava Espad je pokazala, da je v Sloveniji leta 2003 pilo alkohol 83 odstotkov 15-letnikov, v letu 2007 pa še štiri odstotke več. V tem obdobju se je po evropskih raziskavah v Evropi ta delež zmanjšal s 83 na 82 odstotkov. Kot je na čezmejnem strokovnem izobraževanju strokovnjakov s področja duševnega zdravja povedala Breda Lukavečki Družovec z Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, je po raziskavah v podravski regiji 14 odstotkov fantov in 19 odstotkov deklet zaradi pitja imelo težave s starši, sedem odstotkov jih je imelo zaradi pitja alkohola neželen spolni odnos in iz enakega vzroka devet odstotkov nezaščiten spolni odnos.

Rezultati te raziskave so pokazali, da podravski mladi med 14 in 21 letom pijejo čezmerno v lokalih, diskotekah in odmaknjenih javnih krajih, kot so parki in podobno. Velik vpliv na njihovo pitje imajo vrstniki, ki ponujajo pijačo in spodbujajo k pitju. Svoje prispevajo starši s tolerantnim odnosom, češ da tako ali tako pijejo vsi mladi in da to ni problem, mladim pa se ne zdi problematično ali škodljivo, da pijejo različne alkoholne pijače, in tudi pet kozarčkov se jim ne zdi nič posebnega.

Zaradi resnosti problema velike razširjenosti pitja alkoholnih pijač med mladimi bodo po 11 državah Evropske unije, med njimi je tudi Slovenija, izvedli pilotski projekt Take care za preprečevanje oziroma zmanjševanje uživanja alkohola pri mladih med 12 in 21 letom. V Sloveniji ga bodo v Mariboru začeli izvajati aprila. Ciljna skupina so mladi v omenjeni starosti, ki so jih razdelili na dve podskupini: stare od 12 do 16 oziroma 18 let, ki jim uživanje alkohola ni dovoljeno zaradi take zakonodaje v posamezni državi, in na mladostnike in mlade odrasle, stare do 21 let, katerim je dovoljeno uživanje alkoholnih pijač, a so zaznani kot čezmerni pivci.

V projekt bodo zajeli starše in druge sorodnike, a tudi druge pomembne odrasle. To so predvsem tisti, ki imajo stike z mladimi in jih ti tudi dobro sprejemajo. Sem spadajo zaposleni v mladinskih centrih, trenerji in strokovnjaki za varstvo otrok. Vključili bodo tudi trgovsko osebje, jih poučili o zakonih ter o ravnanju, ko hočejo mladi kupiti alkohol, a je to z zakonom prepovedano, ali v primerih, ko so že opiti.