Mussomeli je na današnjem poslovnem zajtrku, ki je v Ljubljani potekal pod taktirko Ameriške gospodarske zbornice (AmCham) v Sloveniji, ponovil, da bo njegova prioriteta osredotočenje na gospodarske odnose med Slovenijo in ZDA. Gospodarsko sodelovanje med državama bi bilo namreč lahko po njegovem mnenju precej boljše.

"Lahko bi bili bolj uspešni"

Kot je opozoril, statistika kaže, da se je trgovinska izmenjava med državama lani na letni ravni znižala za 157 milijonov evrov na 540 milijonov evrov, kar je predstavljalo le 1,5 odstotka celotnega slovenskega trgovinskega rezultata. "Zdi se mi, da bi bili lahko bolj uspešni," je dodal.

Sodelovanje je sicer po njegovih besedah obetajoče predvsem na področju zelene in tradicionalne energije ter IT sektorja.

Pri tem je veleposlanik spomnil, da je Svetovni gospodarski forum v poročilu o svetovni konkurenčnosti 2010 Slovenijo med 139 državami umestil na 45. mesto, na lestvici pravil TNI in tujega lastništva podjetij v državi pa med 139 državami na na 116. mesto. Investitorji po njegovih besedah pričakujejo, da bo Slovenija reformirala poslovno okolje in se odprla tujemu kapitalu.

Trenutno je v Sloveniji tujim vlagateljem na poti več ovir, Mussomeli pa je med njimi naštel pomanjkanje transparentnosti (zlasti v javni oskrbi); prezapletene in dolgo časa trajajoče birokratske postopke ter prekrivanje jurisdikcije med vladnimi službami.

Slovenska vlada neposredno ali posredno nadzira preveč slovenskih podjetij

Prav tako Američan več motenj v Sloveniji vidi na področju davčne politike in na področju trga dela, navedel pa je še, da slovenska vlada neposredno ali posredno nadzira preveč slovenskih podjetij. Če država na tem področju ne bo uvedla nobene spremembe, bo še naprej izgubljala investitorje, je dodal.

Mussomeli je prepričan, da je zato zdaj pravi čas, da Slovenija začne razmišljati o dolgoročnih rešitvah za gospodarsko rast in razvoj. Slovenska vlada bi morala po njegovem mnenju v tej luči poleg težkih reform, ki se tičejo pokojnin, energije in zdravstva, oblikovati tudi reformo, ki bi slovensko gospodarsko okolje spremenila v bolj privlačno za tuje investitorje.

V tem kontekstu je Mussomeli Sloveniji podal več nasvetov. Med drugim je državi svetoval, naj pomaga tujim vlagateljem pri birokratskih postopkih, intenzivneje izvaja privatizacijo podjetij, poenostavi davčno politiko in zniža davke za podjetja, ki delujejo na področjih, na katerih je Slovenija manj konkurenčna, reformira trg dela tako, da bo socialna politika bolj ostra, saj zdaj Sloveniji onemogoča krepitev konkurenčnosti, ter odpravi netransparentnost v javni oskrbi, ki je zdaj pogosto zaprta za sodelovanje investitorjev brez vez in poznanstev.

Lovše: V Sloveniji je čas za novo obdobje

Da je v Sloveniji čas za novo obdobje, je menil tudi predsednik AmCham Slovenije Tomaž Lovše. Tudi on je namreč poudaril, da je treba v državo privabiti čim več tujega kapitala oz. investitorje, ki bodo sposobni razširiti slovenska podjetja.

"Moramo se zavedati, da bodo v prihodnosti najboljša tista slovenska podjetja, ki se bodo globalizirala," je dejal in dodal, da tudi ZDA v tej luči predstavljajo veliko priložnost.

Če se bo slovensko gospodarstvo odprlo, lahko po Lovšetovih besedah Slovenija postane država blagostanja. Kot argument za to je Lovše navedel primere Luksemburga, Švice, Singapurja in Hongkonga: "Vse te države so države blagostanja. So majhne, ampak se niso bale odpreti novim idejam, talentiranim ljudem in kapitalu."

"Če bodo reforme, bodo tuje investicije. Želim si močne ameriške investicije. Tej bi sledile še druge tuje naložbe. Slovenska podjetja bi tako postala močnejša, s tem bi se dvignil bruto domači proizvod (BDP), z njim pa življenjski standard. Sledilo bi razumno usklajevanje pokojnin, nadaljnja vlaganja v šolski sistem ipd.," je sklenil.