V premierovem kabinetu pojasnjujejo, da so 25. oktobra prejeli dopis komisije za preprečevanje korupcije z dne 22. oktobra, s katerim so zaprosili, da Dimičevi vročijo priloženi dokument in vrnejo dokazila o vročitvi.

Ker je Dimičeva 22. oktobra odstopila s položaja vodje kabineta predsednika vlade in ji je delovno razmerje v kabinetu prenehalo 24. oktobra, so Komisijo za preprečevanje korupcije še istega dne o tem obvestili in jih prosili, naj dokument Dimičevi vročijo sami, navajajo v kabinetu.

Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič je namreč v današnji izjavi za javnost dejal, da je komisija skušala vročiti vabilo Dimičevi preko kabineta predsednika vlade v času, ko je bila še vedno zaposlena v kabinetu.

Komisija je od kabineta prejela vrnjeno vabilo s pripisom, da omenjena visoka javna uslužbenka tam ni več zaposlena. To pa se je kasneje izkazalo za neresnično, je zatrdil predsednik komisije. Sicer pa se Dimičeva današnjega zaslišanja pred Komisijo za preprečevanje korupcije ni udeležila.

V odgovoru na zapis iz premierovega kabineta v Komisiji za preprečevanje korupcije še navajajo, da je komisija vabilo za Dimičevo po kurirju dostavila v prostore kabineta predsednika vlade v petek, 22. oktobra. Komisija je vrnjeno vabilo prejela v ponedeljek, 25. oktobra, skupaj z informacijo, da je Simona Dimic podala odstopno izjavo in da ni več zaposlena v kabinetu.

Po prejemu tega odgovora je komisija zaprosila kabinet za sporazum o prenehanju delovnega razmerja Dimičeve in primopredajni zapisnik, navajajo v komisiji. Odgovorna oseba kabineta je povedala, da je sporazum v pripravi in da je Dimičeva na dopustu do 2. novembra. Še isti dan pa je komisija iz medijev izvedela, da je delovno razmerje Dimičeve prenehalo 24. oktobra, zato je vabilo vročila na dom, so zapisali.

Komisija tudi meni, da so se povabilu komisije na razgovor dolžne odzvati vse osebe, ki so bile javni uslužbenci v času, ko se je zgodilo ravnanje, ki ga komisija preučuje.

V primeru Dimičeve se pričakovani odgovori in pojasnila, za katera je komisija upala, da jih bo pridobila na današnjem razgovoru, nanašajo na njeno ravnanje v času, ko je bila vodja kabineta, torej zaposlena v javnem sektorju, so zapisali v dodatnem sporočilu za javnost.

Glede na to, da v omenjenih postopkih komisije ne gre za neposredne posege v človekove pravice, ni pričakovati, da bi komisija svoje postopke ustavila zaradi začetih postopkov pred ustavnim sodiščem, še pišejo v komisiji. Hkrati pa dodajajo, da bo komisija sprejela in pozdravila vsakršno odločitev najvišje sodne instance v državi.

Klemenčič o diskreditacijskem pismu Dimičeve: Takšnega napada na komisijo ne pomnim

Nekdanja vodja premierovega kabineta Simona Dimic se današnjega zaslišanja pred Komisijo za preprečevanje korupcije ni udeležila. Kot je v izjavi za javnost pojasnil predsednik komisije Goran Klemenčič, ga taka odločitev Dimičeve čudi, glede na to da je pred časom v medijih izrazila popolno pripravljenost za sodelovanje s komisijo.

Poleg tega je Dimičeva sprožila postopke na ustavnem sodišču zoper protikorupcijsko zakonodajo, komisiji pa očitala pristranskost in kršitev njenih pravic, pojasnjuje Klemenčič. Dodal je, da je komisija v komunikaciji s pooblaščeno odvetniško družbo Dimičeve povedala, da bi na pogovor lahko prišla tudi z odvetnikom in da ji bodo zagotovljene vse pravice.

"Ne vem, s čim bi lahko kršili postopke Simone Dimic, ki je bila zaposlena na enem najvišjih položajev v Republiki Sloveniji v času, ko je ta vlada sprejela zakon o integriteti in preprečevanju korupcije" je dejal Klemenčič.

Takšnega napada na protikorupcijsko komisijo Klemenčič ne pomni. "Razen kakšne tožbe posameznika, ki ni bil zadovoljen z načelnim mnenjem, kaj takega še nismo doživeli," je dejal. Ob tem ne dvomi, da bo komisija tudi v naslednjih dneh deležna različnih pravnih napadov.

Sicer pa za komisijo neodziv Dimičeve vsebinsko ne predstavlja večjega problema, saj je komisija v okviru svojih postopkov pridobila dovolj informacij, da jih lahko zaključi, vsekakor pa bi bile informacije Dimičeve pri tem v pomoč, je dejal.

Tako komisija v zadevi nekdanje visoke uradnice po besedah Klemenčiča zaključuje več vzporednih postopkov, in sicer postopek ugotavljanja nasprotja interesov, ugotavljanja oz. preverjanja navedb o premoženjskem stanju, ki jih je kot uradnica na položaju po zakonu morala sporočiti komisiji v prijavi premoženjskega stanja, ter postopek ugotavljanja okoliščin, povezanih z omejitvami poslovanja kabineta predsednika vlade, katerega predstojnica je bila.

Problem pomanjkanja predpisov

Dosedanje ugotovitve komisije po Klemenčičevih besedah kažejo na splošno neustreznost in pomanjkljive predpise, ki urejajo in preprečujejo tveganja za nastanek konflikta interesov in omejitve poslovanja organov, v katerih so zaposleni visoki uradniki na položaju in funkcionarji.

Kot problematično se po besedah Klemenčiča kaže tudi obvladovanje tveganj, ki jih za posamezne funkcionarje in uradnike na položaju, ki odločajo oziroma razpolagajo z javnimi finančnimi sredstvi, predstavljajo njihova velika zasebna finančna bremena in obveznosti.

Iz dosedanjih ugotovitev tega postopka izhaja tudi problematika pridobivanja neobičajno ugodnih kreditov s strani funkcionarjev in uradnikov na položaju pri finančnih institucijah, je dejal Klemenčič. Zato napoveduje, da bo komisija razširila svoje postopke tudi na to problematiko.

Zapleti okoli pošiljanja povabila

Komisija je vabilo Dimičevi poskušala vročiti preko kabineta predsednika vlade v času, ko je bila le-ta še vedno zaposlena v kabinetu. Komisija je od kabineta prejela vrnjeno vabilo s pripisom, da omenjena visoka javna uslužbenka tam ni več zaposlena. Ta podatek se je kasneje izkazal za neresničnega.

Kup odprtih očitkov

Spomino, Dimičeva je bila sredi oktobra tarča očitkov zaradi vrste nepravilnosti pri nakupu in obnovi hiše v ljubljanskih Murglah, med drugim, da je od banke NLB dobila za svojo plačo nesorazmerno visoko posojilo pod izredno ugodnimi pogoji, da so hišo obnavljali delavci Vegrada, material za obnovo pa naj bi prihajal tudi z gradbišča Celovških dvorov.

Dimičeva v javnih nastopih na očitke ni uspela prepričljivo odgovoriti. Primer so pod drobnogled vzeli tako kriminalisti kot tudi protikorupcijska komisija. 22. oktobra je Dimičeva nepreklicno odstopila z mesta vodje kabineta. Tri dni kasneje pa je Komisija za preprečevanje korupcije uradno potrdila, da je Dimičevi že poslala vabilo na pogovor.

Protikorupcijska komisija je na lastno pobudo in na podlagi podatkov, pridobljenih od oseb, ki ne želijo razkriti svoje identitete, začela več postopkov preučitve domnevnih nepravilnosti v povezavi z Dimičevo. 19. oktobra so na komisiji napovedali, da bodo zaradi resnosti navedb omenjeno zadevo obravnavala prioritetno. O podrobnostih preiskave niso želeli govoriti.

Na pogovor tudi zaradi strica

Preiskava zoper Dimičevo naj sicer ne bi bila usmerjena le v obnovo hiše v Murglah, pač pa tudi v posle njenega strica Tomaža Kastelica z Družbo za avtoceste. Te posle je protikorupcijska komisija že pregledala in našla znake korupcije, a so preiskovalci po neuradnih podatkih prišli do novih sumov. Prav tako je pod lupo tudi prodaja letalskih kart, ki jih je državnemu protokolu prodala agencija v lasti Romana Horvata.