Stavka javnega sektorja, ki se bo začela v ponedeljek, bo trajala do izpolnitve zahtev oziroma do dogovora, ki bi bil sprejemljiv za sindikate. Med šestimi stavkovnimi zahtevami je ključno izplačilo zadnjih dveh četrtin odprave plačnih nesorazmerij, ki bi glede na kolektivno pogodbo morala biti izvedena s 1. oktobrom 2010 in 1. oktobrom 2011.

Sindikati zahtevajo tudi takojšen umik vseh ostalih predlogov iz avgustovskega dogovora o ohranitvi mase plač na ravni letošnjega leta; med drugim zamrznitve napredovanj ter izplačil za redno delovno uspešnost in iz naslova povečanega obsega dela. Poleg tega zahtevajo, da se v zakon o sistemu plač v javnem sektorju vrnejo prejšnje določbe glede položajnega dodatka, plačila v času dežurstev ter kvoruma za sklenitev in spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor.

Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS), je včeraj potrdil, da se sindikati, ki so konec avgusta podpisali dogovor in aneks o zamrznitvi plač, stavke ne bodo udeležili. "Zavzemali smo se za razumen kompromis, saj smo ugotovili, da s stavko ne moremo uresničiti svojih zahtev," je povedal Štrukelj in ob tem dodal, da je ponovna podpora dogovoru zaradi kopice nerazjasnjenih stvari, med drugim vladinega dogovora s Fidesom, še povsem nejasna.

Dogovor o zamrznitvi plač so, kot je znano, podpisali Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze in Sindikat delavcev pravosodja Slovenije, ki sodijo v Konfederacijo sindikatov javnega sektorja (KSJS), poleg njih pa še Sindikat delavcev v vzgoji, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) in Sindikat Kapitanije Slovenije.