Poslanec Zares Franco Juri je v uvodu v današnjo sejo odbora za zunanjo politiko (OZP) poudaril, da se je po desetih letih vojne v Afganistanu izkazalo, da gre pri tem tudi za politično vprašanje. V PS Zares so zato želeli odpreti širšo razpravo o vlogi Slovenije v tej državi.

Po njegovih besedah sicer ni vprašanje podpore misijam, ki so humanitarne narave. Vendar je pri vojni v Afganistanu odprtih veliko dilem, med katerimi je poslanec izpostavil, da državni zbor nima vloge pri odločanju o napotitvi vojakov v to državo. S sklepom o sodelovanju Slovenije v tej državi z lastno skupino za mentorstvo in povezave (OMLT) se je medtem spremenila kvaliteta sodelovanja Slovenske vojske v tej državi, kar pa po besedah Jurija pomeni sodelovanje v vojni.

Zares: Sodelovanje v vojni nekoristno

V PS Zares menijo, da bi bilo sodelovanje Slovenije v vojni nekoristno, zato bi bilo po besedah Jurija ob upoštevanju zavez, ki jih je država sprejela kot članica Nata, treba čim prej začeti razmišljati o odhodu vojakov iz Afganistana. V roku enega meseca naj se tako po njegovih besedah zapiše datum njihovega odhoda iz te države.

Zunanji minister Žbogar je opozoril, da je Slovenija v Afganistanu že dolgo in da je morda kdo že pozabil, kako je bilo tam pod vladavino talibanov. V Afganistanu se je v času prisotnosti mednarodnih sil med drugim izboljšalo stanje na področjih komunikacij, medijev, zdravstva, izobraževanja in opismenjevanja, je pojasnil minister. Prav tako se je po njegovih podatkih zmanjšala proizvodnja opiatov.

Med pomembnejšimi izzivi za regijo je minister naštel parlamentarne volitve konec tega tedna, ki bodo dober pokazatelj razmer v Afganistanu, in usposabljanje afganistanskih sil, v okviru katerega naj bi Slovenija v novembru prevzela OMLT.

Ne bi bilo prav razmišljati o datumih odhoda

Žbogar je sicer pozdravil razpravo o razmerah v Afganistanu in vlogi Slovenije v misiji, vendar meni, da ne bi bilo prav, če bi že zdaj razmišljali o konkretnih rokih za odhod slovenskih vojakov iz te države. Strinja se tudi, da se v Afganistanu dogaja veliko nepravilnosti, vendar pa se sprašuje, ali bodo problemi odpravljeni, če se mednarodna skupnost iz države umakne. Po njegovem mnenju bi takšen umik lahko peljal celo v "kaos državljanske vojne".

S tem se je strinjala tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ki se je dotaknila tudi sklepa vlade o napotitvi samostojne skupine za mentorstvo in povezave v Afganistan. Izrazila je prepričanje, da je bil sklep "legalen in legitimen", saj je bil sprejet po mnogo posvetovanjih.

Tudi sicer mora Slovenija po njenih besedah kot članica mednarodnih zavezništev skrbeti za delitev bremen. Ko z vojaškimi silami ne bo želela več sodelovati, bo morala svoj prispevek kot država, ki želi biti v letih 2012 in 2013 tudi nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov, zagotoviti drugače. "Neprimerno in nehigienično bi bilo, da bi država, ki ne bo imela svojih sil v Afganistanu, v Varnostnem svetu odločala o usodi sil 48 drugih držav," je poudarila Jelušičeva.

Člani odbora za zunanjo politiko nadaljujejo razpravo.