Med šestimi stavkovnimi zahtevami je izplačilo zadnjih dveh četrtin odprave plačnih nesorazmerij po prejšnji dinamiki, s 1. oktobrom 2010 in 1. oktobrom 2011. Sindikati zahtevajo takojšen umik tudi vseh ostalih predlogov iz dogovora o zamrznitvi plač. Zahtevajo še, da se v zakon o sistemu plač v javnem sektorju vrnejo določbe glede položajnega dodatka, plačila v času dežurstev ter kvoruma za sklenitev in spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor, in sicer na način, kot so veljale pred zadnjima dvema, s sindikati neusklajenima novelama. Zahteve vključujejo tudi takojšnja pogajanja o odpravi anomalij plačnega sistema in predlogih sindikalne pogajalske skupine, ki zadevajo prenizko vrednotenje delovnih mest v plačni skupini J ter nezdružljivost dela pooblaščenih uradnih oseb.

Sindikati poleg tega zahtevajo, da se v kolektivno pogodbo za javni sektor vključi pravica do nadomestila plače za čas stavke, če je stavka posledica kršitev kolektivne pogodbe, plačnega zakona ali drugih področnih zakonov, ki urejajo pravice in obveznosti javnih uslužbencev.

Stavkovne zahteve je podpisalo 21 od 22 sindikatov iz tako imenovane Posedijeve pogajalske skupine, ki ni hotela podpisati dogovora o zamrznitvi plač; izjema je le Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR), ki je dogovor podpisal.

Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščevič je povedal, da bodo vladi najkasneje jutri napovedali stavko in ji posredovali stavkovne zahteve. Po njegovi oceni bi v morebitni stavki sodelovalo okoli 80.000 zaposlenih v javnem sektorju, ki bi stavkali na delovnih mestih, medtem ko demonstracije po mestu niso predvidene. Miščevič pričakuje, da se bosta obe strani kmalu začeli pogajati, saj to zahteva tudi zakon o stavki: "Če bi se glede stavkovnih zahtev uspeli dogovoriti, bi stavko preklicali."

Na ministrstvu za javno upravo so povedali, da s stavkovnimi zahtevami še niso uradno seznanjeni in jih zato ne morejo komentirati. Vse prihodnje aktivnosti ministrstva pa bodo, kot so dejali, odvisne od stališč, usmeritev in sklepov, ki jih bo sprejela vlada.