Kot je dejal prvak stranke Gregor Golobič, ki po včerajšnji seji sveta Zares ostaja edini kandidat za predsednika stranke v naslednjem mandatu, s to pobudo ne želijo izzivati spora, temveč razpravo z vsemi dejstvi in argumenti. Prav je, da je ta pobuda deležna vsebinske in ne prestižne razprave. To razpravo pa so - tako prvak Zares - dolžni organizirati ter sprejeti jasno in javno odločitev. Ne pristajajo namreč na to, da Slovenija o tem vprašanju ne bi mogla sprejeti suverene odločitve.

V Zares se - kot so zapisali v utemeljitvi svoje zahteve - zavedajo, da je ob določanju datuma umika treba upoštevati nekatere pretekle odločitve Slovenije. Prav tako po njihovih navedbah ni mogoče spregledati dejstva, da pripadniki Slovenske vojske nikoli niso sodelovali v bojih z uporniki. Slovenija se torej ne bo mogla sklicevati na pretekle obremenitve, kot to počno države, ki nosijo ali so nosile pomemben delež bremen spopadov z uporniki.

So pa v Zares prepričani, da mora vprašanje slovenskega sodelovanja v tej operaciji, ki je postalo povsem tehnično vprašanje - tako je bilo tudi sedanje odločanje o oblikovanju slovenskega OMLT (operativne skupine za mentorstvo in povezave) preveč tehnično strokovno -, ponovno postati politično vprašanje. O sodelovanju SV v mednarodnih operacijah bi morali razpravljati na zasedanju državnega zbora, vlada in tudi v širšem družbenem okolju. Treba je torej - tako v Zares - prekiniti dosedanjo prakso, ko je bilo sprejemanje nalog in obveznosti OMLT izvedeno v ozkih uradniških krogih ministrstva za obrambo, za kar ti nimajo niti legalne, kaj šele legitimne podlage. "To je še toliko pomembneje glede na kakovostno in vsebinsko spreminjanje slovenske vloge v Afganistanu in resnost političnih in materialnih posledic za državo. OMLT nas namreč lahko potisne v začaran krog eskalacije oziroma vedno novih materialnih potreb na terenu, v skrajnem primeru celo do zahtev po povečevanju vojaškega angažmaja v Afganistanu," poudarjajo v drugi največji vladni stranki.