Takoj se bo vselila le četrtina

Povpraševanje najbolj presega ponudbo v Ljubljani, kjer postelje ne bo dobilo skoraj 1800 študentov, ki so prvič zaprosili za bivanje v študentskem domu. Kar tri četrtine tistih, ki jim bo vendarle uspelo pridobiti študentsko posteljo, pa bodo morali na vselitev v študentski dom čakati, nekateri dva meseca ali tri, drugi nesrečneži pa vse do poletja. "Ocenjujemo, da se bo do konca oktobra lahko vselilo 25 odstotkov študentov, ki so zaprosili za sprejem. Preostali se bodo vseljevali, ko se bodo sprostila ležišča, celotno študijsko leto. Lahko se zgodi, da ima študent, ki prejme pozitivno odločno septembra, tako malo točk, da je na prednostnem seznamu na koncu in se bo lahko vselil šele poleti leta 2011," je sporočila Darinka Kabelka iz uprave Študentskih domov v Ljubljani. Najdlje čakajo študentje, ki so zaprosili za enoposteljno sobo, pravijo v študentskih domovih, medtem pa bo prednostni seznam, skupaj z vabili za selitev, objavljen 15. septembra.

Tako so ti "čakajoči" študenti še v slabšem položaju, kot tisti, ki jim postelje v študentskem domu ni uspelo pridobiti ali pa zanjo sploh niso zaprosili. Ti so namreč imeli možnost pravočasno najti najemniško stanovanje, ko je bila ponudba na trgu še velika in cene nizke. Tisti, ki bodo morali nekaj mesecev čakati na vselitev v študentki dom, pa bodo morali vmes najti stanovanje, ko je ponudba že razgrabljena. Cene dvosobnega najemniškega stanovanja trenutno znašajo od 500 do 600 evrov, torej, če si stanovanje delijo štirje, mora vsak študent plačati 140 evrov in še stroške. Za primerjavo, za bivanje v študentskem domu na Litostrojski, ki je trenutno najdražji, mora študent plačevati 120 evrov, za Akademski kolegij, ki je med najcenejšimi, pa le pičlih 40 evrov.

V Kopru bo izvisela večina prosilcev

Podobno klavrna slika se kaže tudi v Mariboru, kjer je za 950 postelj zaprosilo 1700 novopečenih študentov, kar je še 100 študentov več kot lani, je povedala direktorica Študentskih domov v Mariboru Lidija Divjak Mirnik. Po izkušnjah iz prejšnjih let je ugotovila, da se bo oktobra lahko vselila polovica tistih, ki bodo pridobili sobo. Obetavno ni niti na Primorskem, kjer je za 180 postelj zaprosilo vsega skupaj 870 študentov, ki se prijavljajo prvič. Direktor študentskih domov na Primorskem Leon Horvatič ugotavlja, da si velika večina tam študirajočih želi bivati v študentskih domovih, a ker Študentski domovi Univerze na Primorskem upravljajo le z dvema domovoma, bo večina prošenj zavrnjenih. "Največje pomanjkanje je v Kopru, saj smo še pred pregledom vseh prošenj našteli kar 250 vlog za Študentski dom Koper, kjer pa je za novince razpisanih le 26 ležišč," je povedal Horvatič in dodal, da "to samo še dodatno potrjuje, da je pomanjkanje pereče in da so naložbe v dodatna ležišča na Primorskem nuja".

Statistični podatki namreč kažejo, da zaradi pomanjkanja študentskih postelj v univerzitetnih središčih v času študija v študentskih domovih biva le približno 15 odstotkov ljubljanskih študentov, približno desetina mariborskih in le pičla dva odstotka primorskih.

Kljub tisoče zavrnjenim prošnjam se glede na lansko študijsko leto kapacitete študentskih domov niso bistveno povečale, letos je v Ljubljani razpisanih le 14 postelj več kot lani, na Primorskem pa le 21 študentskih postelj več. Le v Mariboru so letos zagotovili 276 dodatnih ležišč v novem domu na Smetanovi, a hkrati se obeta obnova doma 6, zaradi česar se bo število ležišč spet nekoliko zmanjšalo, "saj želimo v obnovljenem domu zagotoviti višji standard bivanja," je še pojasnila Divjak-Mirnikova.