Vlada je namreč 22. julija določila besedilo aneksa in dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs pa je 26. julija, ko je sindikate pozvala k podpisu obeh dokumentov, sporočila tudi, da so pogajanja končana, so danes pojasnili na ministrstvu.

V protipredlogu 22 sindikatov javnega sektorja vladi predlaga "nekoliko raztegnjeno odpravo plačnih nesorazmerij, in sicer namesto po četrtinkah, po osminkah v roku štirih let", pa tudi to, da se javni uslužbenci "pri indeksaciji odpovejo enemu odstotku inflacije", je v sredo povedal vodja dela pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Janez Posedi.

Če vlada omenjenega predloga ne bo sprejela, po Posedijevih besedah v veljavi ostaja zdajšnja kolektivna pogodba. Če pa bo vlada kolektivno pogodbo odpovedala in v državni zbor poslala interventni zakon, s katerim bi brez dogovora z sindikati zamrznila plače, bodo v omenjeni pogajalski skupini sami "prilagodili svoj odziv ukrepom vlade".

"To pomeni, da bomo 1. septembra napovedali datum stavke, do 10. septembra pa tudi stavkovne zahteve, ki bodo odvisne od ukrepov vlade," je dejal Posedi. Na sredinem sestanku je Posedijeva pogajalska skupina sicer ugotovila, da nobeden od 22 sindikatov ni pripravljen podpisati aneksa in dogovora.

Ministrica bo prihodnji četrtek na seji vlado seznanila s sindikalnim protipredlogom in od vlade je odvisno, kako bodo odgovorili sindikatom. Še vedno pa velja povabilo 29 reprezentativnim sindikatom javnega sektorja, da do 28. avgusta podpišejo aneks in dogovor. Aneks predvideva dvoletno zamrznitev napredovanj v javnem sektorju in neizplačevanje redne delovne uspešnosti, omejena pa bi bila tudi višina izplačila povečanega obsega dela.

V letu 2011 tudi ne bi bilo splošne uskladitve plač, pri čemer bi bila v dogovor vgrajena tudi varovalka; v primeru, da bi inflacija presegla 2,5 odstotka, bi se osnovne plače v januarju 2012 uskladile za nastalo razliko nad tem odstotkom. Regres za letni dopust pa bi se v prihodnjih dveh letih izplačal v višini 692 evrov, tako kot letos.

Do zdaj je omenjeni aneks parafirala ena od obeh pogajalskih skupin - Konfederacija sindikatov javnega sektorja, ki ji predseduje Branimir Štrukelj in združuje sedem sindikatov, medtem ko vlada soglasja druge skupine sindikatov očitno ne bo dobila.