Golobič je primer z Borisom Pahorjem, kot je pojasnil na novinarski konferenci v Ljubljani, navedel zato, ker meni, da gre v njegovem primeru, v primeru podjetja Ultra in stranke Zares, v resnici za pohod nečesa, kar je na meji fašizma. "To si zasluži obravnavo tudi pred institucijami, ki se ukvarjajo z varovanjem človekovih pravic, do česar bo verjetno tudi prišlo," je zatrdil.

Lastniški delež v podjetju Ultra po Golobičevih besedah pomeni upor proti zmagi podležev, hinavcev in nasilnežev. "Ti se namreč z njim ukvarjajo," je dejal minister in predsednik stranke Zares.

"To je stvar etike"

Golobičev delež v Ultri je dobil veliko težo, a ne v denarju; tako težo je dobil zaradi stanja duha, v katerem se je afera porodila in razvila. "Gre za kategorijo vrednosti, ki jo sicer izražamo z besedami, kot so čast, ponos, pokončnost, digniteta in to pri meni ni naprodaj. To je stvar etike," je zatrdil Golobič.

Kot je dejal, je med etiko in moralo velika razlika, pogosto gre med njima tudi za nasprotje. "Morala je stvar oportunizma, prilagajanja mnenja mnenjskim anketam, stvar udobja in ugodja, stvar najmanjše linije odpora, stvar popularnosti. Etika je nasprotje temu; je vedno v manjšimi in samo manjšina vztraja pri tem," je pojasnil in dodal, da protagonisti moraličnega zgražanja v tej zadevi o etiki ne vedo nič.

Svoj čas v politiki je Golobič označil kot pravo šolo samoomejevanja, kot prvovrstno nesramnost pa očitanje spornih dejanj njemu in Ultri. Kot je zatrdil, ni Ultra prek njega oz. njegovega ministrstva ali kakšne druge državne ustanove dobila niti evra državne pomoči in niti evro vrednega posla. "Kako je to mogoče, da jaz kot domnevno človek z enormnim vplivom, nagnjen k zlorabam, nisem uspel na mnogih razpisih temu podjetju zagotoviti niti evra?" se je cinično vprašal Golobič.

Kričeč nesmisel

To je po Golobičevih besedah "kričeč nesmisel", ki je bil na koncu priveden v očitek, da se podjetja iz skupine Ultra sploh ne bi smela prijavljati na razpisih kakšnega državnega organa. "Ampak, če se ne bi prijavila, potem se jaz ne bi mogel samoomejevati. Dobro, da so se prijavila," je zatrdil.

Ultra se je po Golobičevih besedah na razpise v javni upravi prijavljala v letu 2009, a ni dobila nobenega posla, ne v samostojnem nastopu ne v konzorciju, v letošnjem letu pa se ni prijavila na noben razpis, saj se je zaradi vsega, kar se je dogajalo in se še dogaja, tako Golobič, odločila v celoti umakniti s slovenskega trga. "In to ničelno poslovanje je g. Virant označil kot haranje," je spomnil na besede Gregorja Viranta v četrtkovih Odmevih na TV Slovenija.

Golobič se sprašuje, za koga je tako moteč. "Morda to izhaja iz tega, ker veliko vem o tem, kaj in kako se dogaja. Ali pa morda iz tega, da ne podkupujem in nisem podkupljiv," je dejal.

Lahovnik bi lahko odstopil že pred enim letom

V zvezi z odstopom ministra Lahovnika, ki je pred tem izstopil tudi iz stranke Zares, pa je Golobič dejal, da bi lahko Lahovnik glede na navedene razloge odstopil že pred letom dni ali pa leto kasneje. Golobič bo, kot je zatrdil, vztrajal, da bo vlada obravnavala Lahovnikovo pismo Pahorju. Sam je tudi prosil svojega pooblaščenca na Petanovi preiskovalni komisiji, da pismo pridobi in privede Lahovnika pred komisijo, kjer naj priča o tem, kar je zapisal v pismu Pahorju.

Golobič se ne more znebiti občutka in vtisa, da gre v tem pismu za moralično poštenost in tega občutka se sam ni mogel znebiti, kot je zatrdil, pri soočenju vlade s projektom šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. "Je Lahovnik odšel zaradi tega? Ne trdim, da je vanje vpleten, menim pa, da je opustil dolžno ravnanje," pravi Golobič.