Sever, ki svoj prvi mandat ocenjuje kot uspešnega, je povedal, da bo v prihodnjih štirih letih poskrbel predvsem za pridobitev več finančnih sredstev za izgradnjo čistilnih naprav in pripadajoče komunalne infrastrukture. Aktualni župan je po lastnih besedah v prvem županskem mandatu uspel uresničiti vse napovedane prednostne naloge razen gradnje garažne hiše, doma starejših občanov in vodovoda, kar kani izpeljati v naslednjih štirih letih.

"Dom za starejše občane bomo začeli graditi že letos, skupaj z varovanimi stanovanji pa naj bi bil končan do konca leta 2012," je dejal Sever in dodal, da bo treba pridobiti več denarja tudi iz kohezijskih skladov, s čimer bodo poleg komunalne infrastrukture zgradili tudi vodovod iz Bele do Spodnje Idrije, Črnega Vrha, Godoviča in Krnic.

Po besedah poslanca in predsednika občinskega odbora SD Sama Bevka so se za podporo Severjevi kandidaturi odločili, ker imajo z njim pozitivne izkušnje, podprli pa so ga že v drugem krogu volitev pred štirimi leti. Da bodo s široko koalicijo uspeli, so prepričani tudi v LDS, kjer so sicer doslej v občinskem svetu delovali v opoziciji.

V idrijskem odboru stranke Zares, ki letos prvič nastopa na lokalnih volitvah, so sprva razmišljali o samostojnem kandidatu, vendar so se - kot je povedal predsednik odbora Marko Vihtelič - na koncu vendarle odločili za podporo Severju, ki "ima vizijo in strategijo".

Desno politično opcijo v Idriji čaka težko delo, česar se zavedajo tudi v SDS, vendar imajo, kot je povedal predsednik občinskega odbora Kristjan Brus, tudi oni svoje račune. V največji opozicijski stranki v občinskem svetu (trenutno imajo pet sedežev, tako kot SD) se nadejajo, da bodo položaj še okrepili z dvema dodatnima občinskima svetnikoma, medtem ko trenutno še kolebajo med dvema možnima kandidatoma za župana. "Na volitve bomo šli nedvomno s svojim kandidatom, v drugem krogu pa se bomo - glede na izid - med seboj prav gotovo podprle tudi desne stranke," je pojasnil Brus in dodal, da imajo listo kandidatov za občinski svet (na njej naj bi bil tudi poslanec Rado Likar) že sestavljeno.

V Novi Sloveniji (NSi) bodo v boj za županski stolček poslali predsednika občinskega odbora Metoda Habeta, ki pravi, da se bodo o morebitnih podporah drugim kandidatom pogovarjali po prvem krogu. Kot je še povedal, imajo listo kandidatov za občinski svet že pripravljeno. Kot morebitne kandidate za župansko tekmo se v Idriji omenja tudi gospodarstvenika Ivana Rupnika in voznika relija Darka Pelhana, ki je na predhodnih volitvah kandidiral na listi SLS.