»Mislim, da je predsednica dobila sporočilo, da se pomembna skupina zdravnikov ne strinja z njenim delom in da se bo morala spremeniti. Če bo uzakonjeno neobvezno članstvo v zdravniški zbornici, se bojim, da bo osip. Trenutno, ko nas vlada stiska, smo znova bolj enotni, ko bodo pogajanja končana, pa bo druga stvar,« je dejal predsednik ljubljanskega regijskega odbora zbornice Stanko Vidmar. Dean Ravnik z ljubljanske medicinske fakultete, ki je bil v preteklih mesecih eden od najglasnejših kritikov Živčec-Kalanove, namerava iz zbornice izstopiti, je povedal.
»Prestopili smo nesoglasja in nerazumevanja, podali smo si roke, in zaupnica to potrjuje,« je dejala Živčec-Kalanova. Pripombe članov skupščine bodo upoštevali, je zatrdila, še zlasti, »naj gre stran z naslovnic, stran iz medijev«: »Pričakujejo, da zdravniška zbornica ni neposredno prisotna v vseh poročanjih, predvsem v delu, ki ni namenjen splošni javnosti, ampak delu zdravništva«. Po besedah Živčec-Kalanove to ne pomeni zapiranja pred javnostjo. Ob tem se še vedno zavzema za ohranitev obveznega članstva v zbornici, saj je to »standard razvitega sveta«.

Kakšno stališče so člani skupščine včeraj zavzeli do primera Nekrep, na kar se je nanašal eden glavnih očitkov pobudnikov glasovanja o (ne)zaupnici Živčec-Kalanovi, ni znano. Ista skupščina je konec lanskega leta izglasovala, naj namesto sklepa drugostopenjskega razsodišča zbornice o štirimesečnem odvzemu licence mariborski zdravnici Zlatki Kanič obvelja vmesni predlog o javnem opominu. Zaradi tega je kasneje odstopila večina članov drugostopenjskega razsodišča, do ravnanja zbornice pa so bile kritične tudi mnoge inštitucije, od varuhinje človekovih pravic do protikorupcijske komisije.

Predsednica skupščine zdravniške zbornice Uršula Salobir Gajšek je včeraj dejala, da za odločitvijo skupščine v primeru Nekrep še vedno stoji. Zadovoljna je bila tudi z včerajšnjim izidom: »Predsednica dela dobro, vsi vemo, da so danes težki časi, da so za velike podvige in velike poteze potrebni močni ljudje. Ti marsikdaj, ker vztrajajo na svojem in sledijo svoji zvezdi, pomenijo trn v peti«.